Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Nye

Vokser frem som en bæredygtig by

Beliggenhed
Aarhus, Danmark
Bygherre
Tækker Group
Størrelse
30 rækkehuse
20 etageboliger
Status
Opført 2018-2021
Arkitekter
AART
Ingeniør
Tækker Rådgivende Ingeniører
L1004609

Nord for Aarhus vokser en bæredygtig by frem – i den bredeste definition af begrebet. Miljø og mennesker er i fokus i udviklingen af byen, der udspringer af et samarbejde mellem Tækker Group og 10 af Danmarks førende arkitektvirksomheder. Hos AART står vi for udviklingen af de første byggeetaper med 30 rækkehuse og 20 etageboliger i træ.

Drømmen går mange år tilbage

Byen er ny, men drømmen går mange år tilbage – faktisk helt tilbage til 2007, hvor Tækker Group opkøbte de første jordlodder med drømmen om at bygge en by på en bred, bæredygtig bevidsthed. I disse år vokser Nye derfor frem som en bæredygtig by i både miljømæssig, økonomisk og social forstand. En by, som udfordrer den traditionelle tilgang til bæredygtigt byggeri, og som udforsker det byggede miljøs betydning for at skabe et aktivt fritidsliv, lokalt engagement og favnende fællesskab.

Nye Etape 1 2 AART 064 Low

Den ordnede by møder den mere organiske

Vores bidrag til Nye består af en ring af 50 rækkehuse og etageboliger, der forener byen med landskabet mod nord. Rækkehusene og etageboligerne fordeler sig i et topografisk grid, hvor de kombinerer kvaliteterne fra den ordnede og mere organiske by. Mod syd er boligerne således spændt relativt stramt ind i det overordnede grid som rektangulære bygningsvoluminer, mens de mod nord opløser den kompakte geometri og forskyder sig indbyrdes, så der opstår en variation af mellemrum, der åbner byen mod de omgivende landskab.

Nye Etape 1 2 AART 007 Low

Fokus er på fællesskabet

Boligerne skaber ikke alene forskellige grader af kobling til landskabet, men også forskellige grader af privatliv og fællesskab. For eksempel skaber variationen af rækkehuse og lejligheder en bred vifte af private uderum – fra lejlighedernes altaner til rækkehusenes haver. Fællesskabet er et bærende element i vores bidrag til Nye, hvor den store fælled, de grønne kiler mellem boligerne og de mange opholdsmuligheder langs villavejen giver rum for forskellige former for fællesskab.

Nye Etape 1 2 AART 027 Low

... men privatlivet er også vægtet højt

Privatlivet er også vægtet højt, hvilket kommer til udtryk i de forskudte bygninger, der giver mulighed for dagslys fra alle verdenshjørner og skaber nicher i både forhaven og baghaven, hvor beboerne uforstyrret kan nyde solen, udsigten og den friske luft. Ved baghaven strækker landskabets uplejede græsarealer sig helt op til boligerne, så der opstår en fælles puls mellem landskabet og boligerne.

Nye Etape 1 2 AART 103 Low

Vi har genbesøgt Nye for at dokumentere effekten af arkitekturen.

Læs vores effektcase
NYE AART HHM 23 H
NYE AART HHM 21 H

Vil du vide mere?

Jesper Hallstrøm Eriksen
Branding- og kommunikationschef
Aarhus
jhe@aart.dk
+45 41 96 35 26