Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Havtorn

Arkitektur til livet som aktiv senior

Beliggenhed
Ringkøbing, Danmark
Bygherre
Realdania By & Byg
Størrelse
1.300 kvm
Status
Opført 2020
Konkurrence
Vinderforslag i projektkonkurrence i 2018
Arkitekt
AART
Landskabsarkitekt
Gustin Landskab
Ingeniør
Tækker
Antropolog
Gemeinshaft
Entreprenør
Jens Jensen Murer og Entreprenør
Foto
Søren Palmelund / Realdania By & Byg
Jens Bach gatur

Modsat tidligere generationer lever seniorer i dag i den ’tredje alder’. De har overskud til at være aktive og engagere sig i andre mennesker – og faktisk viser undersøgelser, at mere end 80.000 seniorer overvejer at flytte i bofællesskab. Visionen for Havtorn i den nye naturbydel, Ringkøbing K, er derfor at genbesøge bofællesskabet som koncept, gentænke det og tilpasse det livet som aktiv senior.

Styrker samspillet mellem boligerne

Visionen forløses arkitektonisk ved at fortætte bofællesskabets funktioner, så fællesområder og boliger integreres med hinanden i stedet for at være adskilte. De 14 boliger samles derfor i tre huse på mellem to og tre etager, som alle indeholder ét eller flere fællesområder – fra grovværksted til syslestue, bibliotek og meget mere. Målet er at styrke samspillet mellem boligerne og fællesområderne og skabe et inkluderende miljø, hvor de spontane møder bliver en helt naturlig del af beboernes hverdag – og hvor samværet ikke altid skal opsøges.

Havtorn Senior BF TH 04 H
Havtorn Senior BF TH 12 H
Havtorn Senior BF TH 16 H

Afspejler den omgivende natur

For at skabe samspil med den omgivende natur er boligerne indrettet med massive trægulve, stor rumlighed og gulv til loft-vinduer, som bader boligernes indre i et naturligt lys. Med facader klædt i cedertræ og baser i teglsten forankrer boligerne sig samtidig solidt i de, vestjyske natur og fungerer på én og samme tid som kontrast til og en naturlig forlængelse af de naturskønne omgivelser.

Havtorn Senior BF TH 10 H

Giver rum til aktive og rekreative liv

Ligesom det er tilfældet for de indre rum, giver uderummene også masser af plads til aktive og rekreative formål. Det gør sig for eksempel gældende ved aftensolpletten, parkeringspladsen med basketballkurv, soldækket mod vest, kyssebænken mod solnedgangen, landskabet omkring orangeriet og den aktive fællesplads i hjertet af bofællesskabet, der som samlingspunkt forbinder alle de indendørs fællesområder. Alt sammen for at skabe rammer om det gode liv som senior.

Steffen Stamp beboere ved Baer Torv low
Havtorn Senior BF TH 01 H
Havtorn Senior BF TH 03 H

Vil du vide mere?

Anders Tyrrestrup
Stiftende partner / CINO / Arkitekt MAA / NORDMAK
Aarhus, Stockholm
aty@aart.dk
+45 25 32 32 78