Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Nicolinehus

Karakterfuldt og levende omdrejningspunkt bringer byens puls til Aarhus Ø

Beliggenhed
Aarhus, Danmark
Bygherre
Bricks
Størrelse
45.000 kvm
Status
Opført 2023
Konkurrence
Vinderforslag i kommunalt udbud i 2016
Arkitekt
AART
Landskabsarkitekt
Schønherr
Bygherrerådgiver
NIRAS
Ingeniør
Rambøll
Totalentreprenør
NCC Danmark
2 Nicolinehus Photo Niels Nygaard 17

Nico­linehus er et nyt bolig- og erhvervsbyggeri i den nye bydel Aarhus Ø – formet af byens puls og forenet med livet ved vandet. Her leves livet i gårdhaver, taghaver, på altaner og i gadeplan. Med egen markedshal, et bystræde, restauranter, butikker og 234 boliger rummer projektet et væld af funktioner, der sammen skaber byliv på det gamle havneområde.

Fra industrihavn til ny bydel

Historien om Aarhus Ø går helt tilbage til 1997, hvor et enigt byråd i Aarhus vedtog en ny masterplan for udvidelsen af Aarhus Havn. Målet med planen var at omdanne den daværende tomme containerhavn til en helt ny og levende bydel, der skulle binde byen og bugten sammen. På trods af intens og tæt bebyggelse og mange nye beboere i området, er Aarhus Ø ofte blevet kritiseret for manglen på det byliv, man havde forventet ville opstå. Derfor var den klare ambition med Nicolinehus at skabe et byggeri, som vil bidrage til bylivet og bykvaliteten på Aarhus Ø og skabe en levende og attraktiv bydel.

Udviklet med afsæt i vores evidens-og effektorienterede tilgang, hvor vi indsamler dokumentation for, hvordan det byggede miljø kan bruges strategisk til at skabe positive forandringer, er Nicolinehus blevet en katalysator og et samlingspunkt for det byliv, der er på Aarhus Ø og de mennesker, der bor der.
Anders Strange / Stiftende partner og CCO i AART

Arkitektur som katalysator for byliv

Med sin kombination af bolig, erhverv og en åben stueetage med udadvendte funktioner viser Nicolinehus, hvordan man kan skabe og tiltrække liv til en ny bydel som Aarhus Ø. Her danner en central markedshal i stueetagen fundamentet for et summende og stemningsfuldt butiksliv. Med plads til over 15 aktører – fra den lille isbod over fiskehandleren til restauranter og specialbutikker, samt en stor dagligvarebutik, fitnesscenter og skybar på toppen, skaber Nicolinehus rammerne for et aktivt og attraktivt byområde, der emmer af liv fra morgen til aften.

AART Webcase Nicolinehus 06

En gentænkning af den klassiske karré

Nicolinehus er inspireret af Aarhus Midtby gamle murstenskarréer. Her er idéen om en gårdhave, indrammet af lejligheder, blevet gentænkt og tilpasset livet og klimaet ved vandet. Delt i en bolig- og erhvervsdel, som skråner ned mod lystbådehavnen og havnebadet, åbner Nicolinehus op for to gårdhaver, mens taghaverne lader udsigten åbne sig for beboere og medarbejdere. Resultatet er en hybrid mellem den klassiske karré og det terrasserende landskab, hvor funktion og æstetik smelter sammen til en ny helhed.

Drivkraften bag Nicolinehus er at tilbyde boliger, hvor folk trives i en grad, så de får lyst til at bo og leve der resten af deres liv. Vi ved, at parametre som grønne uderum, beliggenhed, støj, lys, udsigt, butiks- og erhvervsliv samt nærhed til kysten er nogle af de ting, som bidrager til by- og boligkvaliteten og dermed til boligværdien. Nicolinehus imødekommer derfor mange af de behov for byggeriets og områdets beboere.
Anders Strange / Stiftende partner og CCO i AART

Livskvalitet i fokus

Essentielt for at skabe et velfungerende byliv er også at skabe et sted, som folk gerne vil bo og leve på lang sigt. Det har derfor været en styrende ambition for arkitekturen at skabe gode, unikke og velfungerende boliger, der understøtter livskvalitet og udnytter bygningens helt særlige beliggenhed.

Nicolinehus, der i alt rummer 243 boliger - heraf otte byhuse og 175 ejerlejligheder i den ene bygning og 60 lejelejligheder i den anden, åbner sig både mod solens vandring på himlen og mod hav, skov og by. Udover at give byggeriet et unikt og attraktivt udtryk, tilbyder de forskudte tagterrasser de bedste udsigts- og opholdsforhold med plads til alle former for livskvalitet – om det er en kop kaffe i de stille morgentimer, egen krydderihave eller udsigt til solen, der forsvinder ned bag byen og bugten.

Vores ambition om at bidrage til by- og boligkvaliteten på Aarhus Ø er blevet indfriet, og interessen for Nicolinehus har været overvældende. Jeg har ikke oplevet noget lignende i mine 20 år i branchen. Alle kvadratmeter var udlejet, og alle ejerlejligheder solgt, inden byggeriet stod færdigt. Den store interesse i Nicolinehus blev begrundet med projektets beliggenhed, arkitektur, kvalitetsmaterialer og samspillet med den omkringliggende by via de udadvendte funktioner.
Martin Busk / Direktør i ejendoms- og projektudviklingsselskabet Bricks

Bygget til at bestå

Nicolinehus er udviklet med et langsigtet perspektiv i forhold til både social, økonomisk og miljømæssig værdiskabelse. Det er et byggeri, der kan holde til at blive brugt, og hvor gedigne materialer som tegl, træ og beton dominerer og i kombination med lyse, hængende terrasser er med til skabe variation i det omkringliggende byrum. Herudover imødekommer den røde tegl, der særligt kendetegner byggeriet, både forbindelsen til Aarhus Midtby og klimaet på den gamle industrihavn – en nødvendig kvalitet hvis bygningen skal modstå det hårde havnemiljø de næste 100 år.

Med fokus på de bedste løsninger, der bedste materialer og bedste håndværk er der tænkt i holdbarhed og kvalitet i snart sagt alle detaljer. Det er materialer, der kan holde til at stå her ude ved vandet, og som er smukke, både når de er våde og tørre. Det er gedigent og robust og i tråd med gamle danske byggetraditioner.
Anders Strange / Stiftende partner og CCO i AART
AART Webcase Nicolinehus 13 AART Webcase Nicolinehus 14 AART Webcase Nicolinehus 15

Vil du vide mere?

Anders Strange
Stiftende partner / CCO / Arkitekt MAA
Aarhus, Oslo
ast@aart.dk
+45 25 32 32 76