Örebro University Hospital

A healing and highly specialized space

Location
Örebro, Sweden
Developer
Örebro Läns Landsting
Size
40,000 sqm
Competition
Winnning proposal in project competition in 2013
Status
Under planning
Architect
AART
Sweco
H Huset 04 Low

The expansion of Örebro University Hospital is on one hand entering an urban context, while on the other hand, it is creating a healing and highly specialized space for patiens and staff. Bed rooms, operating rooms, and specialized surgery functions are distributed in the nex extension, which also houses a new foyer and a safe and welcoming arrival situation.

Creating a natural arrival

The expansion of Örebro University Hospital lies in the area of tension between the hospital's existing building stock and the surrounding lower brick buildings. To create a soft and natural transition between the city and the hospital, the extension offers an open arrival square that signals a safe environment for both patients and visitors.

H Huset 14 Low

Comb structure

The welcoming arrival situation is reinforced by the disposition of the extension, where buildings in a comb structure scale down the hospital, create optimal daylight and view conditions and provide space for green courtyards facing Söndra Grev Rosengatan. The extension thus appears as a comb structure that externally adds recreational qualities to the surroundings and internally creates a healthy and safe environment for the patients.

H Huset 09 Low

Supports an efficient work environment

The comb structure helps to optimize staff workflows. Clear space flow, short transport routes, and logical location of central functions promote cooperation in and across the departments. In addition, patient and staff flows are separate, which supports a good and efficient work environment.

H Huset 07 Low
H Huset 06 Low
H Huset 03 Low

Vil du vide mere?

Isak Birgersson
Associate / Architect MAA
Copenhagen
ibi@aart.dk
+45 41 96 35 19