The Paper House

A landmark building for Verket

Location
Moss, Norway
Client
Höegh Eiendom
Size
4,000 m2
Status
Under development
Architect
AART
Landscape architect
Insitu Arkitekter
1503 06 HOE e 03 rooftop blue hour R01

With its central location in the new district of Verket in Moss and its strong references to the papermaking history of the area, the Paper House will become a landmark building for the district with a view of the scenic fjord, Mossesundet.

Paper-thin architecture

Inspired by the papermaking history of the district of Verket – in shape of the former paper factory M. Peterson & Son – Papirhuset (The Paper House) has been designed so that its bright façades with their sharp lines evoke images of the folds and origami of paper. The result is an almost paper-thin architecture shaped by the daylight and the view towards the fjord. Together with the retracted glass facade, this gives the house a light and floating expression, where the protruding floor and flat separations give each home an individual identity and the whole house an expressive identity without a clear direction or back. Add to this, the fact that the retracted glass facades shield the homes from unwanted exposure.

1503 06 HOE e 02 main north sunny R01
The Paper House is shaped by the light and the view with clear references to the paper’s folds and origami.
Solveig Lee Folling Larsen / Architect MAA
Papir Origami Shutterstock
Perspektiv VERKPLASSEN rettelser LKR High

Life at street level and above

The Paper House will have 34 flats ranging from 46-119 square meters. The flats are distributed on the six upper floors, while the ground floor will have cafés and shops, so that the house will becomes a vibrant and integrated part of the district of Verket. However, life will not only be lived at street level, but also at above street level, where the private balconies and the shared roof garden provide space for outdoor living. Moreover, with its greenhouse, kitchen garden and lounge areas, the roof garden will become a gathering point for all residents, where they can grow vegetables and hangout together high above the city and with a panoramic view of the scenic fjord of Mossesundet – a recreational setting, which is also reflected in the sustainable focus as the house has been designed to meet the BREEAM standard ‘very good’.

1503 06 HOE e 04 rooftop greenhouse R01

Sustainable architecture

The Paper House has been designed to meet the BREEAM standard ‘very good’.

Vil du vide mere?

Solveig Lee Folling Larsen
Architect MAA
Oslo
sla@aart.no
+47 90 12 62 02