Sygehusgrunden Holstebro

Fra sygehus til åben bydel med cirkulær økonomi

Projektnavn
Sygehusgrunden Holstebro
Beliggenhed
Holstebro, Danmark
Bygherre
Sygehusgrunden P/S
Størrelse
86.000 m2
Status
Igangværende
Arkitekt- og byplanfaglige rådgivere
AART og Vandkunsten
Landskabsarkitekt
SLA m.fl.
Ingeniør
AFRY, Aaen Engineering, m.fl.
AART web sygehusgrunden 16

Sygehusgrunden i Holstebro er et af Danmarks mest ambitiøse byudviklingsprojekter, og et visionært eksempel på en cirkulær tilgang til byggeri og byudvikling i stor skala. Området er 8,3 ha, ligger centralt i byen og rummer mere end 86.000 kvm eksisterende byggeri. I udviklings-planen for Sygehusgrunden bevares og transformeres størstedelen af den eksisterende bygningsmasse til en ny attraktiv og bæredygtig bydel med boliger, erhverv og kultur.

AART web sygehusgrunden 10 AART web sygehusgrunden 9 AART web sygehusgrunden 8 AART web sygehusgrunden 11

Første del af Holstebro Sygehus blev bygget i 1894 og var et centralt punkt i Holstebro frem til februar 2022, hvor hospitalet lukkede. Nu revitaliseres bygningerne for at danne rammen om en ny levende bydel midt i den 750 år gamle købstad. Projektet vil bidrage til at vise, hvordan Holstebro og andre danske byer kan udvikle sig bæredygtigt til glæde for de næste generationer.

Sygehusgrunden er et meget visionært og innovativt projekt uden sidestykke i Danmark. Et projekt, som kan være med til at skubbe grænserne for, hvad vi anser som muligt og dermed forståelsen af den cirkulære økonomi i byggeriet.
Rasmus Højkjær Larsen, faglig leder for Planlægning
AART web sygehusgrunden 4 AART web sygehusgrunden 3

Et laboratorium for bæredygtig byudvikling

Udviklingen af Sygehusgrunden skal være en katalysator for innovative løsninger og høje ambitioner for den måde, vi bygger og bor på i en mere ressourcebevidst fremtid.

Over de næste 10-15 år vil Sygehusgrunden således fungere som et laboratorium for, hvordan vi kan udvikle vores byer på en mere ressourcebevidst og regenerativ måde – alt sammen med afsæt i de bygninger, vi allerede har bygget.

AART web sygehusgrunden 13
I masterplanen for Sygehusgrunden arbejder vi mod en vision om, at så meget som muligt af det eksisterende byggeri og bygningsdele skal bevares, transformeres og genbruges. Det kræver nye metoder og tilgange. Masterplanen er første skridt i at planlægge en bydel, hvor meget lidt fysisk er forandret.
Rasmus Højkjær Larsen, faglig leder for Planlægning
AART web sygehusgrunden 5 AART web sygehusgrunden 1

Nye boformer og levemåder imødekommer den demografiske udvikling

Sygehusgrundens eksisterende bygningsmasse rummer byggerier af meget forskellig karakter - både hvad angår rumlige kvaliteter og byggeform. I den nye bydel bliver så mange bygninger som muligt transformeret til at kunne rumme en stor variation af funktioner, ejerformer og boligtyper.

Det er ambitionen, at Sygehusgrunden skal udvikles til at imødekomme den demografiske udvikling, som viser at vi f.eks. bliver flere ældre, flere singler samt familie på nye måder, ved at tilbyde nye og innovative leve- og boformer, der bl.a. kan blive et attraktivt alternativt til enfamilieshuset.

Sygehusgrunden bliver en mangfoldig blanding af seniorbofællesskaber, ungdomsboliger, almennyttige boliger, ejerlejligheder, uddannelsesinstitutioner, erhverv, kunst og kultur mm.

De eksisterende bygninger i den nye bydel danner en lang række byrum og passager, som skal udvikles sammen med bydelen og hvor fællesskabet kan udfolde sig i både det nære og det store.

AART web sygehusgrunden 15

Et sammenhængende kvarter

For at skabe et sammenhængende bykvarter, som er en del af Holstebro, er et af de vigtigste skridt i masterplanen at åbne området op ved at skabe nye tværgående forbindelser. Sygehusgrunden vil kobles på sine omgivelser med både åbninger mod byen, trappeanlæg til Lystanlægget og nye forbindelser gennem bygningernes forskudte stueetager.

I tilknytning til forbindelserne etableres udadvendte byfunktioner med åbne facadepartier og lejemål, der har en særlig betydning for bylivet og aktiveringen af udearealerne i bydelen.

Sygehusgrunden vil byde på et blomstrende byliv med grønne byrum, bydelsforeninger og berigende fællesskaber på tværs. En åben, pulserende og mangfoldig bydel, der binder midtbyen og anlægget sammen.

Et lokalt forankret samarbejde

Masterplanen for Sygehusgrunden bygger på en omfattende samskabelsesproces, der startede i 2019, hvor Holstebros aktører og borgere kom med de første ideer til sygehusets fremtid.

Masterplanen bygger på seks hovedgreb, som er retningsgivere for udviklingen af bydelen:

  1. En sammenhængende bydel
  2. Transformér med omtanke – genbrug så meget som muligt
  3. En styrket grøn og blå struktur
  4. Mobilitet for alle
  5. Mangfoldige fællesskaber
  6. Aktive byrum og stueetager

Vil du vide mere?

Rasmus Højkjær Larsen
Associeret partner / Faglig leder AART Plan / Arkitekt MAA
Aarhus
rhl@aart.dk
+45 41 96 35 33