Sydhavnskvarteret
Byliv før byrum før bygninger
Schmidt Hammer Lassen
Rum3 Studio
Sammen skaber vi en bydel på en helt ny måde – det er visionen med udviklingen af Sydhavnskvarteret i Aarhus, der ikke alene udfordrer idéen om et traditionelt erhvervsområde, men også hvordan byliv skabes og sættes i scene.
Involverer alle fra starten
Udviklingen af Sydhavnskvarteret bygger på en aktørbaseret proces, hvor områdets nuværende og kommende aktører er blevet inddraget fra starten – inden der er tegnet en masterplan eller en eneste bygning. Forretningsfolk, iværksættere, kunstnere og socialt udsatte. Alle er de blevet inddraget med det klare formål at fastholde og videreudvikle et allerede dynamisk område fyldt med mennesker drevet af virkelyst og foretagsomhed. For det er selvsamme mennesker, som skal bidrage til at skabe et mangfoldigt byliv med et væld af udadvendte funktioner.
Lader livet vokse nedefra og op
Fundamentet for udviklingen af Sydhavnskvarteret har hele vejen igennem været at skabe byliv før bygninger og lade bylivet vokse nedefra og op. Med en aktørbaseret proces har ambitionen derfor været at styrke de eksisterende fagfællesskaber og skabe nye – blandt andet inden for mad, mode, kunst, musik, animation, spil og uddannelse – så der opstår en bydel med et erhvervsøkosystem af international klasse. En bydel, som giver mulighed for at fastholde og udvikle nye talenter i Aarhus, og som træder i karakter som bliver en integreret del af byen. Og så handler det selvfølgelig om at åbne bydelen mod resten af byen.
Vinderforslaget rummer en klar strategi for kunst- og kulturproduktion, der forenes med en udviklingsstrategi for de kreative erhverv, hvor fagområder beriger hinanden, deler faciliteter og ses i sammenhæng med hele området og resten af byen.Rabih Azad-Ahmad / Rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune