Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Sydhavnskvarteret

Byliv før byrum før bygninger

Beliggenhed
Aarhus, Danmark
Bygherre
Aarhus Kommune, PKA og A. Enggaard
Størrelse
Mere end 75.000 kvm
Konkurrence
Vinderforslag i tilbudskonkurrence i 2018
Status
Under udvikling
Arkitekt
AART
Schmidt Hammer Lassen
Rum3 Studio
Landskabsarkitekt
Labland Architects
Entreprenør
A. Enggaard
Investor
P/S Pkae Ejendom
Sydhavnen Kulbroen Aften

Sammen skaber vi en bydel på en helt ny måde – det er visionen med udviklingen af Sydhavnskvarteret i Aarhus, der ikke alene udfordrer idéen om et traditionelt erhvervsområde, men også hvordan byliv skabes og sættes i scene.

Involverer alle fra starten

Udviklingen af Sydhavnskvarteret bygger på en aktørbaseret proces, hvor områdets nuværende og kommende aktører er blevet inddraget fra starten – inden der er tegnet en masterplan eller en eneste bygning. Forretningsfolk, iværksættere, kunstnere og socialt udsatte. Alle er de blevet inddraget med det klare formål at fastholde og videreudvikle et allerede dynamisk område fyldt med mennesker drevet af virkelyst og foretagsomhed. For det er selvsamme mennesker, som skal bidrage til at skabe et mangfoldigt byliv med et væld af udadvendte funktioner.

Sydhavnskvarteret diagram

Lader livet vokse nedefra og op

Fundamentet for udviklingen af Sydhavnskvarteret har hele vejen igennem været at skabe byliv før bygninger og lade bylivet vokse nedefra og op. Med en aktørbaseret proces har ambitionen derfor været at styrke de eksisterende fagfællesskaber og skabe nye – blandt andet inden for mad, mode, kunst, musik, animation, spil og uddannelse – så der opstår en bydel med et erhvervsøkosystem af international klasse. En bydel, som giver mulighed for at fastholde og udvikle nye talenter i Aarhus, og som træder i karakter som bliver en integreret del af byen. Og så handler det selvfølgelig om at åbne bydelen mod resten af byen.

Sydhavnen Sketch
Vinderforslaget rummer en klar strategi for kunst- og kulturproduktion, der forenes med en udviklingsstrategi for de kreative erhverv, hvor fagområder beriger hinanden, deler faciliteter og ses i sammenhæng med hele området og resten af byen.
Rabih Azad-Ahmad / Rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune
Sydhavnen Livsstilsgaden Aften

Vil du vide mere?

Torben Skovbjerg Larsen
Stiftende partner / CEO / Arkitekt MAA
Aarhus
tsl@aart.dk
+45 25 32 32 79