Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Osted Skole og Børnehus

Et dynamisk samlingssted med moderne faciliteter for læring, kultur- og foreningsliv

Beliggenhed
Lejre, Danmark
Bygherre
Lejre Kommune
Størrelse
2.400 kvm
År
2023
Status
Realiseret
Entreprenør
Elindco
Arkitekt
AART
Landskabsarkitekt
AART
Ingeniør
Norconsult
DGNB-auditor
Rambøll
Bygherrerådgiver
Rum
Fotograf
Niels Nygaard
AART Webcase Osted skole 03

I hjertet af Osted er visionerne om et samlingssted for hele byen blevet realiseret med et nyopført børnehus, en moderniseret skole og ikke mindst et nyt kultur- og sciencehus, der samler folke- og skolebibliotek og bl.a. giver plads til moderne faglokaler og makerspace i skøn forening med spisesalon og folkekøkken.

By og borgere knyttes bedre sammen
Via respektfuld renovering og ombygning af den eksisterende skole, en nyopført integreret daginstitution samt etablering af et nyt møde- og undervisningssted målrettet kultur og science er Osted Skole og Børnehus blevet et samlingssted for byens både små og store borgere.

Med det samlede projekt, der også indeholder en gentænkning af landskabet på tværs af matriklen, er der skabt bedre sammenhæng mellem områdets frodige natur, daginstitution, skole og byrum. Herved er overgangen fra børnehave til skole til glæde for de mindste også blevet mere tryg.

Ved at fremhæve og forstærke stedets iboende kvaliteter er der skabt nye muligheder for, at byens indbyggere kan mødes på tværs af generationer og interesser.
Søren Stoustrup / Partner, markeds- og tilbudschef i AART
AART Webcase Osted skole 04 AART Webcase Osted skole 05 AART Webcase Osted skole 06 AART Webcase Osted skole 07 AART Webcase Osted skole 08 AART Webcase Osted skole 09

Omdrejningspunkt for leg, læring og kultur

Klædt i fyrretræ fra top til tå står Kultur- og Sciencehuset opført i to etager og indeholder bl.a. et kombineret skole- og folkebibliotek, faglokaler samt et kreativt makerspace. Husets mange funktioner forbindes vertikalt af en central læringstrappe og mini auditorium, der danner ramme om både undervisning og kulturtilbud.

Ny fælles indgang byder byen velkommen

Kultur- og Sciencehuset er Osted Skoles nye ansigt mod byen, hvor den søjlebårne første sal markerer indgangen til skolen. Her forbindes det nye og det gamle med en let glasgang, der også giver adgang til skolens centrale uderum tilegnet udeundervisning.

Enkle greb binder nyt og gammelt sammen

Alle områdets nyetablerede bygninger er formet ud fra enkle, men effektive arkitektoniske greb. Mens det nyopførte Børnehus lægger sig ned iblandt den eksisterende bebyggelse og forholder sig til stedets landskab, skala og arkitektur, binder det nye kultur- og sciencehus med sin krydsende form og centrale placering områdets forskellige bygninger sammen. Herved skabes der også aktivitet i området både i dag- aftentimerne.

Børnehus forbundet med skoven

Osteds nyopførte børnehus har plads til 110 børnehavebørn og 33 vuggestuebørn. Designet med både højt til loftet og små kringelkroge opleves huset for de mindste både moderne og hyggeligt.

For at integrere den omgivende skov i børnehusets udeareal, åbner bygningens længer sig mod det omkringliggende landskab. Både vuggestue og børnehave har herved fået hver sin aktive skovlegeplads, hvor leg og læring foregår ude imellem de mange gamle træer.

DGNB Guld-certificeret træbyggeri

Både Børnehuset og Kultur- og Sciencehuset er opført som trækonstruktioner med facade af fyrretræ. Herved opnår den samlede nyopførte bygningsmasse en DGNB Guld-certificering.

AART Webcase Osted skole 17

Vil du vide mere?

Søren Stoustrup
Partner / Markeds- og tilbudschef / Arkitekt MAA
København
ss@aart.dk
+45 22 82 57 85