Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Hedda Anderssongymnasiet

Sveriges største gymnasium

Beliggenhed
Lund, Sverige
Bygherre
Lund Kommune
Størrelse
25.000 kvm
År
2023
Status
Realiseret
Arkitekt
AART
Wingårdhs
Landskabsarkitekt
Bogl
Ingeniør
Sweco
WSP
Fotograf
Niels Nygaard
AART Webcase Hedda Anderssongymnasiet 03

Hedda Anderssongymnasiet er et af Sveriges største gymnasier og føjer et nyt kapitel til Lunds lange historie som uddannelsesby. Gymnasiet sætter fokus på at bevæge eleverne og berige den omgivende by.

Åbner sig mod byen

Lunds grønne omgivelser er brugt aktivt og integreret i gymnasiet i form af en central park med inspirerende uderum for studier, frokost og uformelle ophold – et stort, sydvendt uderum, der åbner gymnasiet mod byen og på den måde er til glæde, ikke alene for de flere end 2.000 elever, men byen i et bredere perspektiv.

AART Webcase Hedda Anderssongymnasiet 13
Det er et smukt og gennemarbejdet forslag med rumlige kvaliteter indefra og ud. Her kan moderne pædagogik drives i et åbent, levende og imødekommende miljø.
Uddrag fra dommerbetænkningen

Går i dialog med omgivelserne

Udadtil er gymnasiet bearbejdet, så det afspejler Lunds lange tradition med universitets- og uddannelsesbygninger i teglsten. Et varmt og holdbart materiale, hvis røde nuancer går i dialog med bygningerne i nærområdet. I sit materialevalg viderefører gymnasiet på den måde byens karakter ud fra tanken om at skabe et smukt samspil og meningsfuldt møde mellem nyt og eksisterende.

Forskyder sig på grunden

Gymnasiet består af fire forskudte bygninger, der forbindes af atrier i højden og flettes yderligere sammen af fællesområder i stueetagen. Her findes reception, café, bibliotek, administration, spisestue og aula, og det hele samles langs et åbent gadeforløb – gymnasiets hjerte. På den måde er der skabt en række klart definerede miljøer med hver sin identitet, samtidig med at fællesskabet er betonet som et gennemgående element i gymnasiets liv og hverdag.

AART Webcase Hedda Anderssongymnasiet 12

Vil du vide mere?

Anders Tyrrestrup
Stiftende partner / CINO / Arkitekt MAA / NORDMAK
Aarhus, Stockholm
aty@aart.dk
+45 25 32 32 78