Frogner Bydelshus / Drammensveien
Nyt liv til markant modernistisk bygning
Drammensveien 60 er et ikonisk højhus i det centrale Oslo, opført for det tidligere Rikstrygdeverket (den norske socialadministration) i 1960, og fredet i 2004. Efter en omfattende opgradering og ombygning er bygningen genopstået som Frogner bydelshus. Fokus har været på at ivaretage og forædle den flotte bygning, og samtidig tilpasse den moderne løsninger for besøgende og ansatte.
En ti-etagers punktbygning er forbundet med en smal buet indgangsparti på tre etager, inspireret af FN's hovedkvarter i New York fra 1952 af Niemeier/le Corbusier. Bygningen er udført i beton, med betonribber, betonplader og aluminium i facaderne. Den lave bygnings glasfacade ud mod gaden er dækket af en gitterudsmykning af Arne E. Holm. Holdbare materialer som marmor, eg, teak, stål og messing blev brugt i interiøret. I fællesarealerne er der bevaret flere større integrerede kunstværker.
Anlægget er et eksempel på monumentalt offentligt byggeri, der fortæller en vigtig historie om velfærdsstatens udvikling, og er et af Oslos få intakte modernistiske højhuse fra perioden.Nico Sellevold / Arkitekt MNAL
Højhuset indeholder oprindeligt reception og apotek på 1. sal og kontorer for Sikringsstyrelsen på de øvrige etager. Med en smal og effektiv indretning har alle arbejdspladser god adgang til dagslys. På øverste etage er der kantine med fantastisk udsigt og tagterrasse. Den nederste bygning indeholder kontorer for Sundhedsdirektoratet, foruden laboratorier, et lægehus, et posthus, en garage, servicelejligheder og en børnehave for de ansatte.
Frogner Bydelshus omfatter distriktsforvaltningens forskellige afdelinger samlet sammen med bl.a. sundhedscenter og et NAV-kontor. Førstesalen er åben og udadvendt, i tråd med de oprindelige funktioner. Alle arealer og tekniske faciliteter er renoveret og opgraderet, i større eller mindre omfang. Kontorarealerne er indrettet til fuld fleksibilitet med cellekontorer eller kontorlandskaber. Af facadeændringer er der i samarbejde med byantikvaren etableret en indgang til lavblokken tilpasset udvendige persienner, og der er bygget et affaldsrum i baghaven. Nye funktioner som adgangslåger og løfteborde er integreret i det anførte interiør. Projektet har både bevaret den historisk vigtige bygnings kvaliteter og ressourcer og tilføjet nødvendige funktioner i overensstemmelse med nutidens krav til arbejdsmiljø, sikkerhed, teknologi og fleksibilitet.