Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Vikingtidsmuseum

Norges kulturelle flagskib

Beliggenhed
Oslo, Norge
Størrelse
13.000 kvm
Bygherre
Statsbygg
Akkvisition
Vinderforslag i åben international konkurrence i 2016
Status
Under udvikling
Arkitekt
AART
Entrepreneur
AF Gruppen
AART Webcase Vikingtidsmuseum 03

Med verdens mest værdifulde samling fra vikingetiden, heriblandt verdens ældste og bedst bevarede vikingeskibe, er Vikingtidsmuseet i Oslo udråbt til et af verdens mest betydningsfulde museer. Det rummer Norges vigtigste bidrag til verdens kulturarv, og med den kommende udvidelse og ombygning løftes det fra et nationalt museum til et internationalt førende videnscenter for formidling af viden om vikingetiden.

AART Webcase Vikingtidsmuseum 04
Det nye museum vil sørge for en sikker bevaring af den unikke vikingetidssamling, som hører til blandt verdens vigtigste kulturminder.
Harald Nikolaisen / Adm. direktør i Statsbygg

Slår en cirkel om historien

Udvidelsen indfrier visionen om at løfte Norges kulturarv og føje en ny dimension til oplevelsen af museet. Det sker ved at føje en cirkelformet bygning, med tag og facade iklædt lokaludvundet norsk skiffer, til det eksisterende museum tegnet af Arnstein Arneberg i 1926, så nyt og gammelt forenes i form og materialitet. Den eksisterende, korsformede bygning bliver transformeret til en velkomst- og gavebutik, og kommer således til at danne ramme om begyndelsen og slutningen om besøget. åbnes museet mod omgivelserne, og en indre gårdhave skabes, samtidig med at der føjes en ikonisk signatur til museet, så der opstår nye muligheder for at tiltrække besøgende – faktisk forventes det at fordoble besøgstallet til mere end én million om året.

Kom tæt på vikingernes verden

Udvidelsen giver de besøgende mulighed for at bevæge sig gennem vikingernes verden og se vikingeskibene i et nyt helhedsperspektiv – fra det åbne arkadeforløb til de brede siddetrapper, der giver mulighed for både at se skibenes storslåede helhed fra oven og bevæge sig ned på niveau med skibene og opleve dem helt tæt på. Tilsammen giver arkaden og udstillingsrummene en facetteret, kronologisk fortælling om vikingetiden. De giver mulighed for både korte og længerevarende besøg igennem forskellige tilrettelagte forløb, hvor besøgende kan bevæge sig ned i vikingernes verden fra den spæde begyndelse til kristendommen fyldt med maritime eventyr.

Kig om bag facaden

Med transformationen bliver museet omdannet fra et traditionelt samlingsmuseum til aktivt forskningsmuseum, som gennem specialudstillinger, værksteder og interaktive elementer vil overraske og udfordre offentligheden med ny viden, perspektiver og opdagelser om vikingetiden. Som en fast del af udstillingen, bliver der skabt såkaldte indsynslaboratorier, hvor besøgende gennem vinduer kan opleve arkæologerne arbejde med de historiske fund, og giver således et unikt kig bag facaden på museet og forvaltningen af den norske kulturarv.

AART Webcase Vikingtidsmuseum 08

Vil du vide mere?

Mads Nygaard
Group partner / Arkitekt MAA
Aarhus
mny@aart.dk
+45 26 79 84 86