Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Kulturværftet

Fra skibsværft til kulturelt flagskib

Beliggenhed
Helsingør, Danmark
Størrelse
13.000 kvm
Bygherre
Helsingør Kommune
Akkvisition
Vinderforslag i åben international arkitektkonkurrence i 2007
Status
Opført i 2010
Arkitekt
AART
Landskab
Jeppe Aagaard Andersen
Ingeniør
Søren Jensen
Hæderspriser
The Structural Award
Tyndpladegruppens Arkitekturpris
The International Property Award
Kulturværftet AART architects 43 web 16x9

Med mere end 700.000 besøgende om året er Kulturværftet en folkelig succes. Ikke alene har det revitaliseret Helsingørs havnefront. Det har også skabt nye muligheder for udviklingen af Helsingør som en moderne, kulturbærende by.

Som omdrejningspunkt for Kulturhavn Kronborg har Kulturværftet skabt et nyt samlingssted for borgere og besøgende og sat Helsingør på det kulturelle verdenskort – udråbt af New York Times som et af verdens mest seværdige steder. Det er blandt Danmarks mest omtalte kulturhuse og har tiltrukket store kulturbegivenheder som Kronprinseparrets Priser og verdens største designpris, Index Award. Læg dertil, at det rummer et af Danmarks mest benyttede biblioteker. Et bibliotek, der som et af blot to biblioteker i Europa har modtaget betegnelsen 'exceptionel' – den fornemste vurdering og anbefaling af Library Ranking Europe.

Det er i den grad gået den rigtige vej. Strategien har været, at folk skulle holde op med kun at tænke på København, men tog os med i overvejelserne. Nu ved folk godt, at vi er her.
Michael Foch / Leder af Kulturværftet
Kulturværftet AART Lars johannesen High tonet 3x2
Efter sin gennemgribende ombygning udtrykker den krystallinske, sejlinspirerede façade i glas og tyndplader på fornem vis en markant, moderne identitet, som går i dialog med det historiske havneområde.
Lars Nørskov Pedersen / Formand Tyndpladegruppen
69 001 Kulturvaerftet 243 L 4x3

Fra industriby til kulturby

Alt dette er blevet muligt ved at omdanne byens historiske skibsværft til et kulturhus med café, bibliotek, udstillingsrum, koncertsale og meget mere. Et kulturhus, der på skuldrene af fortiden sætter kursen for udviklingen af Helsingør fra industriby til kulturby – i hjertet af Danmarks måske mest historiske havn med udsigt til Kronborg og Øresund. Kulturværftet forener havnens historiske ånd med moderne kulturoplevelser, hvor besøgende kan opleve historiens vingesus i mødet mellem fortid og nutid.

Ikonisk og inviterende

Med en ny glasarkade fremstår Kulturværftet som et ikonisk, inviterende kulturhus, hvor arkaden omslutter de gamle værftsbygninger og forbinder de mange kulturtilbud. Med sine sejlinspirerede, krystallinske former føjer arkaden en moderne kant og karakter til Kulturværftet, samtidig med at reflektere den historiske havn. De varierende former giver konstant anledning til nye indramninger af udsigten til Kronborg og Øresund, som på den måde bliver husets visuelle og historiske sigtepunkt. Mod syd er arkaden endvidere beklædt med perforerede tyndplader for at skabe et kulturhus tilpasset det lokale klima.

Kulturværftet AART architects 06 web 5x7

Awards

2011

The Structural Award

Best Community and Residential Structure

2011

Tyndpladegruppens Arkitekturpris

Dansk Stålinstitut / Tyndpladegruppen

2013

The International Property Award

Best Public and Cultural Development

Vil du vide mere?

Anders Tyrrestrup
Stiftende partner / CINO / Arkitekt MAA / NORDMAK
Aarhus, Stockholm
aty@aart.dk
+45 25 32 32 78