Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Læs mere

Kulturværftet

Fra skibsværft til kulturelt flagskib

Beliggenhed
Helsingør, Danmark
Størrelse
13.000 kvm
Bygherre
Helsingør Kommune
Akkvisition
Vinderforslag i åben international arkitektkonkurrence i 2007
Status
Opført i 2010
Arkitekt
AART
Landskab
Jeppe Aagaard Andersen
Ingeniør
Søren Jensen
Hæderspriser
The Structural Award
Tyndpladegruppens Arkitekturpris
The International Property Award
Kulturværftet AART architects 43 web 16x9
Et nyt samlingssted er for Helsingørs borgere er skabt, ved at omdanne det historiske skibsværft til kulturhus på Helsingørs Havnefront.

Med mere end 700.000 besøgende om året er Kulturværftet en folkelig succes. Ikke alene har det revitaliseret Helsingørs havnefront. Det har også skabt nye muligheder for udviklingen af Helsingør som en moderne, kulturbærende by.

Som omdrejningspunkt for Kulturhavn Kronborg har Kulturværftet skabt et nyt samlingssted for borgere og besøgende og sat Helsingør på det kulturelle verdenskort – udråbt af New York Times som et af verdens mest seværdige steder. Det er blandt Danmarks mest omtalte kulturhuse og har tiltrukket store kulturbegivenheder som Kronprinseparrets Priser og verdens største designpris, Index Award. Læg dertil, at det rummer et af Danmarks mest benyttede biblioteker. Et bibliotek, der som et af blot to biblioteker i Europa har modtaget betegnelsen 'exceptionel' – den fornemste vurdering og anbefaling af Library Ranking Europe.

Det er i den grad gået den rigtige vej. Strategien har været, at folk skulle holde op med kun at tænke på København, men tog os med i overvejelserne. Nu ved folk godt, at vi er her.
Michael Foch / Leder af Kulturværftet
Kulturværftet AART Lars johannesen High tonet 3x2
Efter sin gennemgribende ombygning udtrykker den krystallinske, sejlinspirerede façade i glas og tyndplader på fornem vis en markant, moderne identitet, som går i dialog med det historiske havneområde.
Lars Nørskov Pedersen / Formand Tyndpladegruppen
69 001 Kulturvaerftet 243 L 4x3

All this was made possible by transforming the city’s historic shipyard into a cultural centre with a café, library, exhibition space, concert halls and much more besides. On the shoulders of the past, it paves the way for the evolution of Elsinore from industrial city to cultural city – in the heart of what is perhaps Denmark’s most historic harbour with a view of Hamlet’s Kronborg Castle and the Øresund strait. The Culture Yard unites the historic spirit of the port’s shipyard with modern cultural experiences, so visitors sense the presence of history in the encounter between past and present.

Med en ny glasarkade fremstår Kulturværftet som et ikonisk, inviterende kulturhus, hvor arkaden omslutter de gamle værftsbygninger og forbinder de mange kulturtilbud. Med sine sejlinspirerede, krystallinske former føjer arkaden en moderne kant og karakter til Kulturværftet, samtidig med at reflektere den historiske havn. De varierende former giver konstant anledning til nye indramninger af udsigten til Kronborg og Øresund, som på den måde bliver husets visuelle og historiske sigtepunkt. Mod syd er arkaden endvidere beklædt med perforerede tyndplader for at skabe et kulturhus tilpasset det lokale klima.

Kulturværftet AART architects 06 web 5x7

Awards 3

2011

The Structural Award

Community and Residential Structure,

2011

Tyndpladegruppens Arkitekturpris

Dansk Stålinstitut / Tyndpladegruppen

2013

The International Property Award

Best public and cultural development.

Kulturværftet AART architects 17 web
Mit yndlingssted er læsesalen ved Horisonten, her kan jeg sidde og kigge ud over vandet og Kronborg, mens jeg læser / Bruger af Kulturværftet

Want to know more?

Jesper Hallstrøm Eriksen
Branding- og kommunikationschef
Aarhus
jhe@aart.dk
+45 41 96 35 26