Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Horsens Rådhus

Transformation med kunsten i centrum

Beliggenhed
Horsens, Danmark
Størrelse
13.500 kvm + 4.500 kvm. kælder
Bygherre
M+ Ejendomme
Investor
AP Ejendomme
Status
Under ombygning
Arkitekt
AART
Ingeniør
Rønslev Rådgivende Ingeniører
Landskab
AART
Samarbejdspartnere
Horsens Kommune, Akademirådet, Museum Horsens
AART web horsens radhus 5

Det tidligere Horsens Rådhus er opført i 1980erne og er karakteriseret af den unikke, farverige kunstudsmykning af Aase og Poul Gernes, der omtales som et hovedværk i nyere dansk kunsthistorie.

Et kunsthus i en kunstby

For at sikre de bygningsintegrerede kunstværker er der gennemført en omfattende registrering af bygningen og en værdisætning af kunstværkets elementer, som omfatter farvesætninger af rum, udsmykkede bygningsdele og vægge. Registreringen af kunstværker har været i tæt samarbejde med bl.a. Akademirådet og Museum Horsens. Værdisætningen har været udgangspunktet for det videre arbejde med transformationen, hvor den har ligget til grund for en række til- og fravalg.

Hele bygningen og kunstværket er registeret digitalt og gemt til eftertiden og hovedparten af bygningen – og dermed store dele af totalværket – bevares således i den nye funktion. Bygningen rummer også et stort keramikrelief af kunstneren Bjørn Nørgaard, som ligeledes bevares.

Horsens Rådhus er en Gernes-perle. Vi har set kunsten som en mulighed for projektet frem for en begrænsning. Kunsten bevares for fremtiden, hvor den med bygningens nye funktion bliver endnu mere tilgængelig for omverdenen.
Anders Tyrrestrup, stiftende partner og arkitekt, AART

Bevaring gennem brug – et nyt samlingspunkt for byen

Da rådhusfunktionerne i Horsens i 2022 flyttede til nye faciliteter, var det stadig uvist, hvad der skulle ske med bygningerne, som indtil nu havde været rådhus i byen. Men ved at gentænke bygningen, og at om- og tilbygge på udvalgte steder, har man fundet en meningsfuld funktion til bygningen, som således bliver bevaret og som bliver et nyt samlingspunkt for borgere i Horsens.

Det tidligere rådhus skal fremadrettet samle flere borgerrettede funktioner under ét tag - bl.a. Horsens Bibliotek, Borgerservice, Sund By, Center for Kommunikation og Teknologi samt et hotel.

Projektet tilføjer et nyt rum i bygningen ved at overdække en eksisterende atriumgård, der i fremtiden bliver byens bibliotek og bygningens centrale samlingspunkt. Mod syd etableres en ny hovedindgang, som åbner bygningen op mod omverdenen for at understøtte de borgerrettede funktioner og invitere brugere og besøgere ind. Samtidig rives én af de tre eksisterende karréer ned for at gøre plads til det omfattende byudviklingsprojekt, som skal reetablere Bygholm Å i byen og binde Horsens Midtby bedre sammen. Åen vil løbe forbi bygningen, hvor der således skabes et nyt byrum.

AART web horsens radhus12

Binder fortiden og fremtiden sammen

De nye elementer, som tilføres bygningen, forholder sig til det eksisterende i både kompositioner og materialer. Flere steder genbruges materialer fra det eksisterende byggeri i nye rammer – eksempelvis tegl, belægninger, belysningsarmaturer, lofter og døre. Samtidig bliver der en klar forskel mellem nyt og eksisterende, idet projektet bevidst ikke forsøger at efterligne det oprindelige byggeri og Gernes-værket.

Sammenhængen mellem nyt og eksisterende skabes i kompositioner og materialer, som bygger videre på arkitekturens iboende kvaliteter. Vi lader kunstværk være kunstværk og bygger helt bevidst ikke videre på det i fx farvevalg i det nye.
Anders Tyrrestrup, stiftende partner og arkitekt, AART

Den nyere kulturarv

Transformation af Horsens Rådhus er et eksempel på en ny type projekter, som byggeriet ser ind i de kommende år, hvor vi skal forholde os til den nyere kulturarv med bygninger fra 1970’erne og 1980’erne.

Disse bygninger forbindes ofte ikke med klassisk arkitektonisk skønhed og er sjældent eller aldrig beskyttet af en fredning eller en bevaringsklasse. Alligevel ligger der mange værdifulde ressourcer og vigtig bygningskulturarv i de bygninger, som vi være meget bevidste om også at bevare og udvikle med blik for både historien og fremtiden.
Anders Tyrrestrup, stiftende partner og arkitekt, AART
AART web horsens radhus16 AART web horsens radhus17 AART web horsens radhus18

Vil du vide mere?

Anders Tyrrestrup
Stiftende partner / CINO / Arkitekt MAA / NORDMAK
Aarhus, Stockholm
aty@aart.dk
+45 25 32 32 78