Børnehuset i Kildedal
Hvor by møder det åbne landskab
Kildedal er en unik ny bydel i Ballerup, hvor beboere og ansatte i områdets virksomheder indenfor life-science og sundhedsteknologi, lever, arbejder og opholder sig side om side og skaber liv, synergi og fællesskab. I den nye bydel skal et nyt børnehus igennem arkitekturen og landskabet inspirere til en kreativ, eksperimenterende og undersøgende læringskultur.
Hvor by møder det åbne landskab
Med afsæt i det historiske landskab og den fremtidige byudvikling på hver sin side befinder Børnehuset i Kildedal sig mellem den urbane kontekst mod nord og vest samt det smukke naturlandskab mod syd og øst. Børnehusets arkitektur tager afsæt i områdets historiske fortid med åbne naturlandskaber samt gårdbebyggelser og er en moderne fortolkning af gårdmotivet med tre længer, der bindes sammen med et saddeltag. Bygningens geometri og brugen af udhæng samt store vinduespartier giver godt udkig til naturen med masser af dagslys.
Inspireret af tegnet Pi
Børnehuset i Kildedals arkitektur er inspireret af tegnet Pi fra matematikkens verden. Husets tre længer skyder sig ud i landskabet og underinddeler udearealerne i mindre zoner, hvilket giver gode muligheder for at opdele børn i aldersgrupper og i forskellige aktiviteter. De nære zoner henvender sig til mere stille, undersøgende og trygge lege. Mens de ydre zoner henvender sig til lege med masser af bevægelse og højlydte aktiviteter for de børn, som både tør bevæge sig længere ud i naturen, og som er til mere vild leg.
Grader af fællesskab
Fællesskabet opstår på forskellige niveauer i børnehuset. Husets forskellige rum understøtter læring, der bygger på nysgerrighed, kreativitet og samarbejde. Det centrale knudepunkt i børnehuset er hjerterummet, der binder husets dele sammen visuelt og funktionelt. Her skaber møblering og vægflader multifunktionelle zoner til bibliotek, galleri og udstilling samt opbevaring. I forlængelse af hjerterummet er bevægelsessalen, som med sin store åbning udvider mulighederne for f.eks. sceneoptræden og arrangementer i et samlet fleksibelt areal. Herudover er der værksteder i hver sin ende af hjerterummet, som kan åbnes op med skydedøre, så de kreative og undersøgende aktiviteter også kan aktivere hjerterummet.
Hver længe har fællesrum, hvor pædagoger og forældre har deres daglige kontakt, og yderst i længerne er husets grupperum, hvor hver børnegruppe har deres daglige trygge base. Disponeringen af klyngerne, som overordnet er ens, gør at børnene oplever genkendelige miljøer, der er overskuelige og let aflæselige.