Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Akutcenter

Et effektivt hospital med menneskeligt nærvær for øje

Beliggenhed
Viborg, Danmark
Bygherre
Region Midtjylland
Størrelse
25.500 kvm
Konkurrence
Vinderforslag i projektkonkurrence i 2012
Status
Opført i 2019
Konsortium
Projektgruppen Viborg
Arkitekt
AART
Årstiderne Arkitekter
Ingeniør
ÅF
WSP
Hæderspriser
Nomineret til MIPIM Awards
Nomineret til Årets Byggeri
Nomineret til Årets Projekt
Viborg Akutcenter AART 13 High

Visionen med akutcentret har været at tilbyde et helende behandlingsmiljø med sammenhængende patientforløb. Akutcentret byder derfor på masser af dagslys, udsigt og varme materialer, samtidig med at kort afstand mellem specialer og funktioner bidrager til at styrke arbejdsflowet. Det hele med bevidstheden om, at hver unødig meter, som personalet skal løbe, har betydning for patienternes sikkerhed, personalets trivsel og dermed også for hospitalets økonomi på sigt.

En bred vifte af funktioner

Akutcentret breder sig over mere end 25.000 kvadratmeter og skal med en ny akutmodtagelse og ombygning af en række eksisterende arealer fremtidssikre Regionshospitalet Viborg, som i dag modtager patienter fra både Viborg, Silkeborg og Skive. Ud over akutmodtagelsen og ombygningen rummer akutcentret også en ny hovedindgang, foyer, auditorium, en udvidelse af hospitalets operationsafdeling, udvidelse af billeddiagnostik og klinisk fysiologi samt en udbygning af ambulatorier og sengeafsnit, hvor alle stuer er indrettet som ensengsstuer – et greb som sikrer bedre dialog og fortrolighed mellem patient og læge og bedre plads til pårørende.

Viborg Akutcenter AART 16 High
Vores mål har været at skabe et effektivt og fleksibelt hospital med menneskeligt nærvær for øje.
Anders Tyrrestrup / Partner i AART

Helende arkitektur

Tankerne bag 'helende arkitektur' er omdrejningspunkt for akutcentret, som tilbyder optimale dagslysforhold, udgang til grønne arealer og udsigt, hvor hospitalets patienter fra stuerne har udkig over enten byen eller den nærliggende Søndersø. Ligeledes er den centrale foyer placeret, så den har en imponerende udsigt over søen. Den gennemgående kontakt til omgivelserne er med til at sikre patienter, personale og pårørende overskuelige omgivelser, som er lette at finde rundt i, og som dermed fungerer som et tryghedsskabende element.

Viborg Akutcenter AART 07 High

Udsigt og materialer

Varme materialer som for eksempel træ, natursten og tegl er gennemgående for designet af akutcentret. Det gælder ikke mindst i foyeren, som for mange patienter og pårørende indrammer førstehåndsoplevelsen af hospitalet. Læg dertil, at designet af akutcentret udnytter den skrånende grund, så der skabes tagterrasser på udvalgte etager, mens de øvrige etager rummer grønne tagflader, som understøtter den rekreative udsigt og kan være med til at fremme biodiversiteten og den lokale absorbering af regnvand.

Viborg Akutcenter AART 08 High

Nyt og eksisterende

Akutcentret skabt i tæt relation til det eksisterende hospital, der er opført af flere omgange gennem de seneste årtier. Akutcentret er derfor skabt, så det kobler sig naturligt på det eksisterende hospital. Det gælder for eksempel materialevalget, hvor den nye bygningsbase viderefører det eksisterende hospitals gule teglsten, mens de øvre etager er udført med en gyldenbrun alufacade, der også refererer til det eksisterende hospital.

Viborg Akutcenter AART 17 High
1 Kronprinsesse Viborg Akut Agata Lenczewska Madsen Regionshospitalet Viborg Kopi
H.K.H. Kronprinsessen klippede mandag den 9. december 2019 snoren til det nye akutcenter på Regionshospitalet Viborg. Indvielsen bød ud over snorklip og taler også på en rundvisning på det 25.500 kvadratmeter akutcenter. Foto: Agata Lenczewska-Madsen fra Regionshospitalet Viborg
191209 indvielse af akutcentret dsc0536 1040px
Vil du vide mere?
Anders Tyrrestrup
Stiftende partner / CINO / Arkitekt MAA / NORDMAK
Aarhus, Stockholm
aty@aart.dk
+45 25 32 32 78