
Nicolinehus
Karakterfuldt og levende omdrejningspunkt bringer byens puls til Aarhus Ø

Nicolinehus er et nyt bolig- og erhvervsbyggeri i den nye bydel Aarhus Ø – formet af byens puls og forenet med livet ved vandet. Her leves livet i gårdhaver, taghaver, på altaner og i gadeplan. Med egen markedshal, et bystræde, restauranter, butikker og 234 boliger rummer projektet et væld af funktioner, der sammen skaber byliv på det gamle havneområde.
Nicolinehus er et nytt bolig- og næringsbygg i den nye bydelen Aarhus Ø - formet av byens puls og forenet med livet ved vannet. Her leves livet i gårdsrom, takhager, på balkonger og på gateplan. Med egen markedshall, en bygate, restauranter, butikker og 234 boliger byr prosjektet på et vell av funksjoner som til sammen skaper byliv i det gamle havneområdet.
Fra industrihavn til ny bydel
Historien om Aarhus Ø går tilbake til 1997, da et enstemmig bystyre i Aarhus vedtok en ny masterplan for utvidelsen av Aarhus Havn. Målet med planen var å forvandle den da tomme containerhavnen til en helt ny og levende bydel som skulle binde byen og bukten sammen. Til tross for en intens og tett utbygging og mange nye innbyggere i området, har Aarhus Ø ofte blitt kritisert for å mangle det bylivet som var forventet å oppstå. Derfor var den klare ambisjonen med Nicolinehus å skape en bygning som kunne bidra til byliv og bykvalitet på Aarhus Ø og skape et levende og attraktivt nabolag.
Fra industrihavn til ny bydel
Historien om Aarhus Ø går helt tilbage til 1997, hvor et enigt byråd i Aarhus vedtog en ny masterplan for udvidelsen af Aarhus Havn. Målet med planen var at omdanne den daværende tomme containerhavn til en helt ny og levende bydel, der skulle binde byen og bugten sammen. På trods af intens og tæt bebyggelse og mange nye beboere i området, er Aarhus Ø ofte blevet kritiseret for manglen på det byliv, man havde forventet ville opstå. Derfor var den klare ambition med Nicolinehus at skabe et byggeri, som vil bidrage til bylivet og bykvaliteten på Aarhus Ø og skabe en levende og attraktiv bydel.

Udviklet med afsæt i vores evidens-og effektorienterede tilgang, hvor vi indsamler dokumentation for, hvordan det byggede miljø kan bruges strategisk til at skabe positive forandringer, er Nicolinehus blevet en katalysator og et samlingspunkt for det byliv, der er på Aarhus Ø og de mennesker, der bor der.Anders Strange, Stiftende partner og CCO, AART
Arkitektur som katalysator for byliv
Med sin kombinasjon av boliger, næringslokaler og en åpen første etasje med utadvendte funksjoner viser Nicolinehus hvordan man kan skape og tiltrekke liv til en ny bydel som Aarhus Ø. Her danner en sentral saluhall i første etasje grunnlaget for et yrende og stemningsfullt handelsliv. Med plass til mer enn 15 virksomheter - fra den lille iskiosken og fiskehandleren til restauranter og spesialforretninger, samt en stor dagligvarebutikk, treningssenter og skybar på toppen - skaper Nicolinehus rammene for et aktivt og attraktivt byområde som summer av liv fra morgen til kveld.
Arkitektur som katalysator for byliv
Med sin kombination af bolig, erhverv og en åben stueetage med udadvendte funktioner viser Nicolinehus, hvordan man kan skabe og tiltrække liv til en ny bydel som Aarhus Ø. Her danner en central markedshal i stueetagen fundamentet for et summende og stemningsfuldt butiksliv. Med plads til over 15 aktører – fra den lille isbod over fiskehandleren til restauranter og specialbutikker, samt en stor dagligvarebutik, fitnesscenter og skybar på toppen, skaber Nicolinehus rammerne for et aktivt og attraktivt byområde, der emmer af liv fra morgen til aften.

En nyfortolkning av den klassiske blokken
Nicolinehus er inspirert av de gamle mursteinsblokkene i Aarhus sentrum. Her er ideen om et gårdsrom innrammet av leiligheter tenkt på nytt og tilpasset livet og klimaet ved vannet. Nicolinehus er delt inn i en bolig- og en næringsdel som skråner ned mot marinaen og havnebadet, og åpner seg mot to gårdsrom, mens takhagene åpner opp utsikten for beboere og ansatte. Resultatet er en hybrid mellom den klassiske blokken og det terrasserte landskapet, der funksjon og estetikk smelter sammen til en ny helhet.

En gentænkning af den klassiske karré
Nicolinehus er inspireret af Aarhus Midtby gamle murstenskarréer. Her er idéen om en gårdhave, indrammet af lejligheder, blevet gentænkt og tilpasset livet og klimaet ved vandet. Delt i en bolig- og erhvervsdel, som skråner ned mod lystbådehavnen og havnebadet, åbner Nicolinehus op for to gårdhaver, mens taghaverne lader udsigten åbne sig for beboere og medarbejdere. Resultatet er en hybrid mellem den klassiske karré og det terrasserende landskab, hvor funktion og æstetik smelter sammen til en ny helhed.

Drivkraften bag Nicolinehus er at tilbyde boliger, hvor folk trives i en grad, så de får lyst til at bo og leve der resten af deres liv. Vi ved, at parametre som grønne uderum, beliggenhed, støj, lys, udsigt, butiks- og erhvervsliv samt nærhed til kysten er nogle af de ting, som bidrager til by- og boligkvaliteten og dermed til boligværdien. Nicolinehus imødekommer derfor mange af de behov for byggeriets og områdets beboere.Anders Strange, Stiftende partner og CCO, AART
Livskvalitet i et velfungerende byliv
Å skape et velfungerende byliv er også avgjørende for å skape et sted som folk ønsker å bo i på lang sikt. En styrende ambisjon for arkitekturen har derfor vært å skape gode, unike og velfungerende boliger som understøtter livskvalitet og utnytter byggets unike beliggenhet.
Nicolinehus, som rommer totalt 243 boliger - åtte rekkehus og 175 selveierleiligheter i det ene bygget og 60 utleieleiligheter i det andre - åpner seg både mot solen på himmelen og mot havet, skogen og byen. I tillegg til å gi bygningen et unikt og attraktivt uttrykk, gir de forskjøvne takterrassene den beste utsikten og boforholdene med plass til all slags livskvalitet - enten det er en kopp kaffe i de stille morgentimene, din egen urtehage eller utsikt til solen som forsvinner bak byen og bukten.
Livskvalitet i fokus
Essentielt for at skabe et velfungerende byliv er også at skabe et sted, som folk gerne vil bo og leve på lang sigt. Det har derfor været en styrende ambition for arkitekturen at skabe gode, unikke og velfungerende boliger, der understøtter livskvalitet og udnytter bygningens helt særlige beliggenhed.
Nicolinehus, der i alt rummer 243 boliger - heraf otte byhuse og 175 ejerlejligheder i den ene bygning og 60 lejelejligheder i den anden, åbner sig både mod solens vandring på himlen og mod hav, skov og by. Udover at give byggeriet et unikt og attraktivt udtryk, tilbyder de forskudte tagterrasser de bedste udsigts- og opholdsforhold med plads til alle former for livskvalitet – om det er en kop kaffe i de stille morgentimer, egen krydderihave eller udsigt til solen, der forsvinder ned bag byen og bugten.




Vores ambition om at bidrage til by- og boligkvaliteten på Aarhus Ø er blevet indfriet, og interessen for Nicolinehus har været overvældende. Jeg har ikke oplevet noget lignende i mine 20 år i branchen. Alle kvadratmeter var udlejet, og alle ejerlejligheder solgt, inden byggeriet stod færdigt. Den store interesse i Nicolinehus blev begrundet med projektets beliggenhed, arkitektur, kvalitetsmaterialer og samspillet med den omkringliggende by via de udadvendte funktioner.Martin Busk, Direktør, Bricks
Bygget for å vare
Nicolinehus er utviklet med et langsiktig perspektiv når det gjelder sosial, økonomisk og miljømessig verdiskapning. Det er en bygning som tåler å bli brukt, der solide materialer som tegl, tre og betong dominerer og i kombinasjon med lyse, hengende terrasser bidrar til å skape variasjon i det omkringliggende byrommet. I tillegg ivaretar den røde teglsteinen som kjennetegner bygningen, både forbindelsen til Aarhus sentrum og klimaet i den gamle industrihavnen - en nødvendig kvalitet hvis bygningen skal tåle det tøffe havnemiljøet i de neste 100 årene.
Med fokus på de bedste løsninger, der bedste materialer og bedste håndværk er der tænkt i holdbarhed og kvalitet i snart sagt alle detaljer. Det er materialer, der kan holde til at stå her ude ved vandet, og som er smukke, både når de er våde og tørre. Det er gedigent og robust og i tråd med gamle danske byggetraditioner.Anders Strange, Stiftende partner og CCO, AART
Bygget til at bestå
Nicolinehus er udviklet med et langsigtet perspektiv i forhold til både social, økonomisk og miljømæssig værdiskabelse. Det er et byggeri, der kan holde til at blive brugt, og hvor gedigne materialer som tegl, træ og beton dominerer og i kombination med lyse, hængende terrasser er med til skabe variation i det omkringliggende byrum. Herudover imødekommer den røde tegl, der særligt kendetegner byggeriet, både forbindelsen til Aarhus Midtby og klimaet på den gamle industrihavn – en nødvendig kvalitet hvis bygningen skal modstå det hårde havnemiljø de næste 100 år.




Vil du vite mer?

Vil du vide mere?
