Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

P-hus Indfaldet, Musicon

Et socialt P-hus bygget på kreative og genanvendelige løsninger

Beliggenhed
Roskilde, Danmark
Bygherre
Roskilde Kommune
Størrelse
7.370 kvm
Status
Opført 2021
Arkitekt
AART
Ingeniør
MT Højgaard
Entreprenør
MT Højgaard
Fotograf
Jens Lindhe, MT Højgaard
AART Webcase Musicon 2 03

P-hus Indfaldet har plads til 240 biler og 12 motorcykler og er det først opførte parkeringsanlæg i den nye Roskilde-bydel Musicon – et kreativt og nytænkende byudviklingsområde, hvis DNA bygger på kultur, community og ikke mindst innovative løsninger med fokus på genbrug af ressourcer.

Projektet understøtter målene i Roskilde Kommunes Strategisk Klima- og Energiplan og er en af de cases, der arbejdes med i det store EU-projekt CityLoops.


Parkering med plads til parkour og krydderurter

Med sin varierede facade af rustikt genbrugsstål, rå containersider samt slyng- og klatreplanter skiller P-hus Indfaldet sig visuelt ud samtidig med, at det indskriver sig i hele Musicons visuelle og ideologiske DNA, hvor også plads til sport, kultur og socialt samvær er prioriteret højt.

En skulpturel trappe forbinder etagerne, hvor der i lokaler tilegnet foreningslivet er skabt plads til både akrobatiske parkour-udøvere og motorcykel-entusiaster. Herudover har områdets beboere mulighed for at dyrke grøntsager og krydderurter på p-husets tag.

AART Webcase Musicon 2 04
Udover at give parkeringsmuligheder for dem der bor og arbejder i Musicon, er P‑hus Indfaldet et byggeri, der er med til at styrke et levende bymiljø og det sociale samvær i et nyetableret lokalområde. Det giver identitet til området og de mennesker, der bor og arbejder der.
Jakob Andersen / Partner og regionsdirektør i AART

Genanvendelige stålelementer og genbrugt beton

Innovative løsninger har været et vigtigt element i hele designet og opførelsen af P-hus Indfaldet. Det store stålskelet, som udgør den bærende konstruktion, kan skilles ad, hvis behovet for parkering en dag bliver mindre. Efterfølgende kan bl.a. spær, bærende bjælker og facadeklædning genbruges.

Der er desuden genanvendt beton fra bl.a. den gamle Unicon-fabrik, som lå i området i mange år. Betonen er knust og brugt til at fylde op omkring fundamentet frem for at køre det gamle beton bort og hente nyt grus ind. Denne løsning gavnede både miljøet og økonomien i projektet og gav en yderligere CO2-besparelse, idet der blev transporteres færre nye materialer til byggeplads.

Fleksibelt og fremtidssikret design

Klassiske P-huse i beton er med henblik på at optimere antallet af parkeringspladser ofte opført meget lavloftede. P-hus Indfaldet står derimod med stor rumhøjde, hvilket betyder, at rummene, i takt med at byens og borgernes behov ændrer sig, nemt kan bruges til andre formål end parkering af biler. For eksempel er det muligt at omdanne bygningen til ungdomsboliger, fordi betondækkene konstruktionsmæssigt er opdelt i mindre sektioner.

Med P‑hus Indfaldet har vi realiseret et økonomisk fordelagtigt, ressourcebesparende og fremtidssikret projekt, uden at vi er gået på kompromis med form, udtryk eller anvendelighed. Forhåbentligt kan det tjene til inspiration inden for både opførelsen af nye p‑huse og øvrige projekttyper med en forventelig tidsbegrænset ibrugtagelse.
Jakob Andersen / Partner og regionsdirektør i AART
AART Webcase Musicon 2 13

Vil du vide mere?

Jakob Andersen
Partner / Regionsdirektør
Frederikssund, København, Roskilde
jan@aart.dk
+ 45 41 37 94 76