Huset på torvet
Det sunde samlingspunkt
Boligforeningen Århus Omegn
Det nye kontor- og medborgerhus, Huset på torvet, er en vigtig brik i omdannelsen af Viby Syd fra belastet boligområde til blandet bydel. Mange gode visioner er allerede realiseret i omdannelsen af Viby Syd, og som et træhus med ambitioner for både miljø og mennesker er kontor- og medborgerhuset skabt til at løfte bydelen, så det bliver et sundt og socialt stimulerende sted at bo, arbejde og, ja, leve sin hverdag.
Først torvet...
Med plads til ikke alene uformelle ophold og daglig færden, men også markedsdage og bydelsfester, bliver torvet det naturlige samlingspunkt for beboere og besøgende i Viby Syd. Det skaber nye forbindelser i bydelen indadtil og kobler den med den omkringliggende by udadtil. Samtidig trækkes dets karakterfulde, røde teglbelægning og grønne elementer hele vejen igennem huset, så det sammen med husets form og fremspring skaber en nuanceret og oplevelsesrig overgang fra torvet til den offentlige passage igennem huset. Dermed nedbrydes grænsen mellem ude og inde, og det offentlige liv kan flyde mellem huset, torvet og videre ud i bydelen.
... så huset
Huset placerer sig ikke alene ved torvet, men på
torvet, så torvets liv bliver en naturlig del af huset og omvendt. Huset placerer sig på det teglbelagte torv som en let og indbydende træstruktur, der med sin åbne stueetage (indeholdende medborgerhus, kantine og café) bliver et aktiv for både huset og torvet. På 1. og 2. sal fordeler kontorfunktionerne sig langs den offentlige passage, der strækker sig hele vejen igennem huset, og fælles for alle kontorer er den store nærhed til cafémiljø, adgangsveje og naturen både inde og ude.
Den grønne passage
Den grønne passage trækker træer og planter dybt ind huset, så der opstår en naturlig bufferzone mellem husets forskellige organisationer. Her opstår de uformelle mødesteder, der i husets hjerte samler sig til et grønt atrium, hvor dagslyset trækkes dybt ned i huset til glæde for både besøgende og medarbejdere. Integrationen af grønne elementer – træ og planter – i huset refererer både tilbage til den tidligere funktion som gartneriet Rosenhøj, men også frem, da elementerne både er miljøvenlige og genanvendelige, samtidig med at de har en positiv effekt på indeklimaet.
For os har det været afgørende at skabe et sundt hus for både miljøet og mennesker. Derfor er det konstrueret i træ fra inderst til yderst, mens træer og planter er integreret i huset for at højne trivslen og mindske sygefraværet.Anders Tyrrestrup / Stiftende partner i AART
Indeklima med positive effekter
Det er med effekten for øje, at træer og planter integreres som en del af arkitekturen og arbejdsmiljøet. Forskning viser nemlig, at grønne elementer har direkte effekt på indeklimaet og dermed også på trivsel og produktivitet. Helt konkret kan produktiviteten øges med 15 procent, mens sygefravær kan reduceres med 10 procent. Med effekten for øje vil det forbedrede indeklima bidrage til en potentiel besparelse på 385.400 kroner om året som resultat af nedsat sygefravær.
Det forbedrede indeklima giver en potentiel besparelse på 385.400 kroner om året som resultat af lavere sygefravær.