Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Nordbyen

Den arktiske hovedstad

Beliggenhed
Tromsø, Norge
Bygherre
Peab Eiendomsutvikling
Størrelse
70.000 kvm
Opdrag
Privat opdrag i 2017
Status
Under udvikling
Arkitekt
AART
Tegnestuen Volden
Landskabsarkitekt
Bjørbekk & Lindheim
Tromsø_AART-architects_Fugleperspektiv_beskåret

Tromsøs tidligere industrihavn skal forvandles til en levende del af byen. Det er formålet med helhedsplanen for den nye havnebydel, Nordbyen, der skal forbinde byen med vandet og forløse Tromsøs vision om at markere sig som arktisk hovedstad.

Sammenhængskraft og signalværdi

Sammenhængskraft og signalværdi. Det er nøgleordene i designet af helhedsplanen, der skal forbinde midtbyens liv med livet ved vandet og samtidig formidle en ny oplevelse af byen – forankret i det smukke, arktiske landskab. Helhedsplanen skaber derfor klare referencer til de omgivende fjorde og fjelde, hvilket kommer til udtryk i de forskudte tagflader og den lyse, nordiske brug af træ, beton og beplantning med lokale træ- og græsarter.

Tromso haandskitse 01
Vi har lagt vægt på at skabe en helhedsplan med referencer til det omgivende landskab. Det hele med sigte på at afspejle Tromsøs arktiske identitet.
Anders Strange / Stiftende partner i AART
Nordbyen_Tromsø_Gårdrum_AART

Det arktiske klima

Klimaet er en naturlig del af konteksten, og Tromsø kalder sig ikke den arktiske hovedstad for ingenting. De ofte lave temperaturer og polarvinden byder på flere klimatiske udfordringer, så for at sikre det pulserende udeliv i bydelen er flere opholdsarealer designet, så de giver læ for vinden og udnytter sollyset mest muligt. Det kommer blandt andet til udtryk i overdækkede zoner langs flere af bygningernes facader.

Skitse 13

Et levende byliv

Helhedsplanen knytter skoler, kultur, tilbud til børn og unge, butikker, kontorer, og henved 1.000 boliger tæt sammen. Den byder på en tæthed og mangfoldighed af funktioner, så der skabes et levende byliv ved vandet, samtidig med at der skabes klare forbindelser til den eksisterende bymidte. Havnebydelen vil på den måde føje nye kvaliteter til Tromsø. Den vil skabe nye muligheder for byens borgere og bidrage til at markere byen som hovedstaden nord for polarcirklen.

Nordbyen_Tromsø_Gallery 2_AART

Vil du vide mere?

Susanne Joys
Partner / Daglig Leder Norge / Arkitekt MNAL
Oslo
sujo@aart.no
+47 91 71 58 06