Den Grønne Portal
Ny bygning til Geografisk Have
Den Grønne Portal er navnet på en ny bygning til Geografisk Have i Kolding, som skal danne ramme for aktive fællesskaber, hvor publikum, ansatte og frivillige kan opleve husets globale plantesamling med en linje fra fortid til fremtid. Den nye bygning understøtter den botaniske haves vision om at blive et unikt sted, hvor inspiration, læring, hygge og aktivitet er i fokus.
Et grønt åndehul
Den visionære gartner, Aksel Olsen, grundlagde i 1925 Geografisk Have. En 14 hektar stor botanisk have, hvor det geografiske relaterer sig til, at træer, buske og urter er plantet sammen efter oprindelsesland. I dag er Geografisk Have et mangfoldigt sted med plads til gæster i alle aldre, der bruger den botaniske have som mødested eller som et grønt åndehul. Den botaniske have består af en række temahaver, et stort væksthus, legepladser samt en dyrefold med klappegeder, høns og kaniner.
En helhedsorienteret tilgang
Visionen for Den Grønne Portal er, at det skal være et unikt, ikonisk og publikumsvenligt byggeri, der viser Geografisk Have som en dynamisk, global plantesamling med en historiefortælling fra fortid til fremtid. Bygningen er designet ud fra en stærk stedslæsning og indpasset på en måde, så den er i tæt kontakt m ed parken, både visuelt og funktionelt – helt i Aksel Olsens ånd. Hovedindgangen til den nye bygning forbinder således Geografisk Have med Aksel Olsens private have.
Den nye bygning har et grønt tag og masser af ovenlys samt overdækkede arealer, der skal anvendes året rundt for både publikum, ansatte og frivillige. Bygningen understøtter Geografisk Haves vision om at være et holdbart byggeri, hvor materialeudvalget er centreret omkring biogene og genbrugte materialer.
Vores vinderforslag er kendetegnet ved en yderst ambitiøs tilgang til bæredygtighed, hvor vi har fået maksimal værdi ud af hver eneste kvadratmeter igennem en optimal disponering af funktioner. Derudover er materialevalget udelukkende centreret omkring biogene og genbrugte materialerDesignansvarlig partner og arkitekt i AART, Mads Nygaard.
Fleksibel indretning
Den Grønne Portal har en fleksibel indretning, som gør, at caféareal, butik og udstillingsområde kan variere efter behov og danne ramme for aktive fællesskaber. Ligeledes kan et attraktivt oplevelsesrum anvendes til formidling, foredrag eller møder, og med foldedøre kan bygningen have varierende rumopdeling. Basisfaciliteter som reception, køkken og toiletter er praktisk placeret ud mod parkeringspladsen.
Der er også tænkt på, at den nye bygning skal være hyggelig, og derfor indeholder caféområdet et muret ildsted, hvor man kan varme sig efter en frisk tur i haven. Herudover har Den Grønne Portal et stort udhæng omkring det meste af huset, hvor man kan slå sig ned i en zone mellem ude og inde.
Med en kapacitet til at kunne imødekomme 100.000 besøgende årligt vil Den Grønne Portal bidrage til, at Geografisk Have bliver et unikt sted for inspiration, læring, hygge og aktivitet.