Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

REGAN Vest - Danskernes Koldkrigsmuseum

Et af Danmarks mest hemmelighedsfulde steder

Beliggenhed
Rold Skov, Danmark
Størrelse
1.200 kvm
Bygherre
Nordjyske Museer
Akkvisition
Vinderforslag i projektkonkurrence i 2019
Status
Opført 2023
Arkitekt
AART
Landskabsarkitekt
SLA
Udstillingsarkitekt
Kumulus Agency
Ingeniør
Niras
Certificering
Præcertificeret DGNB Guld
Fotograf
Rasmus Hjortshøj
Historiske fotos
Museum Nordjylland / Forsvarets Bygningstjeneste / Lars Horn for Nordjyske Museer
AART Web REGANVEST 33

Koldkrigsbunkeren REGAN Vest var en statslig hemmelighed i årtier. Nu åbner vi bunkeren for offentligheden. Det gør vi med vores vinderforslag til danskernes nye koldkrigsmuseum, der er skabt som fire sorte bokse gemt dybt i skoven – inspireret af den mystik, som i årtier har præget Danmarks mest hemmelighedsfulde bunker 60 meter under jorden i Rold Skov i Nordjylland.


Demokratiets sidste bastion

REGAN Vest er landets bedst bevarede koldkrigsbunker, der blev bygget i al hemmelighed i 1960’erne til at huse regeringen, embedsværket og Kongehuset. Målet var at bevare det danske demokrati længst muligt i tilfælde af en tredje verdenskrig, og REGAN Vest var således det danske demokratis sidste bastion gennem årtier – blev bunkeren indtaget af fjenden, faldt Danmark.

Bunkeren har været en velbevaret statslig hemmelighed gennem årtier gemt væk 60 meter under jordens overflade i Rold Skov, og var indtil for få år siden stadig hemmelig. Men med åbningen af museet får besøgende nu adgang til bunkeren, stedets originale fyrmesterbolig og ny udstillingsbygning, som vil skabe en samlet fortælling om REGAN Vest, om dens vigtige demokratiske funktion og om danskernes rolle og liv under Den Kolde Krig.

Koldkrigsmuseet REGAN Vest er et helt særligt sted, som bliver rammen om en meget central fortælling i Danmarkshistorien – en historie som har utrolig meget relevans og berettigelse også i en nutidig kontekst.
Anders Tyrrestrup / Stiftende partner og arkitekt, AART
AART webcase regan vest 02 11 AART webcase regan vest 02 10 AART webcase regan vest 02 14

Sorte bokse

På overfladen er velkomst- og udstillingsbygningen den eneste synlige manifestation af det nye koldkrigsmuseum. Som fire sorte bokse ligger bygningen gemt i skovbrynet. Massive og introverte står boksene frem i landskabet som nærmest hermetisk lukkede arkivbokse, hvor kun en diskret tilbagetrækning i facaden indikerer indgangen til museet. Klædt i bruneret stål har boksene deres helt egen struktur, der gør dem modstandsdygtige i forhold til vind og vejr og samtidig spiller karakterfuldt sammen med det omgivende landskab.

Med sit dynamiske lamelsystem åbner velkomst- og udstillingsbygningen sig om dagen, mens den om natten lukker sig hermetisk og hemmelighedsfuldt.

Boksene afslører ikke deres indhold og pirrer den besøgendes nysgerrighed helt fra ankomsten til stedet. Således indskriver boksene sig i den samlede totaloplevelse, der hele vejen igennem bliver karakteriseret af stedets særlige mystik og historiske hemmeligholdelse.
Anders Tyrrestrup / Stiftende partner og arkitekt, AART
AART webcase regan vest 02 26 AART webcase regan vest 02 28 AART webcase regan vest 02 27

Hjertet af bygningen

REGAN Vest er et håndgribeligt bevis på truslen under den kolde krig og er museets ultimative omdrejningspunkt. I hjertet af velkomst- og udstillingsbygningen er derfor en skalamodel af den imponerende, underjordiske bunker. Velkomst- og udstillingsbygningen er skabt, så besøgsflowet centrerer sig om modellen, og fra det centrale rum har besøgende overblik over og let adgang til museets mange funktioner, heriblandt udstillingsafsnittene og opsamlingsrummet for guidede ture for de besøgende til REGAN Vest.


Modellen af REGAN Vest ligger i hjertet af velkomstbygningen.

AART webcase regan vest 02 37 AART webcase regan vest 02 13 AART webcase regan vest 02 12

Perspektiver på krigen

Velkomst- og udstillingsbygningen rummer syv udstillingsafsnit, der involverer de besøgende og giver forskellige perspektiver på den kolde krig – fra frygten for atomvåben til de skarpt optrukne politiske fronter og scenarier for krigen, hvis den kom. Det hele sat i scene, så der skabes sammenhæng mellem de enkelte udstillingsafsnit, samtidig med at besøgende kan bevæge sig frit mellem dem og dermed sammensætte deres egen oplevelse af udstillingen.

Bunkeren er enestående bygningskultur, der rummer en samfundsfortælling om den kolde krig, som ikke er formidlet før. Projektet giver adgang til det oprindelige anlæg og bygger til med respekt for stedet og med den gode formidling i centrum. Det nye museum vil gøre historien levende og give nye stærke oplevelser til både voksne og børn.
Nina Kovsted Helk / Filantropidirektør i Realdania

Vil du vide mere?

Anders Tyrrestrup
Stiftende partner / CINO / Arkitekt MAA / NORDMAK
Aarhus, Stockholm
aty@aart.dk
+45 25 32 32 78