Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

REGAN Vest - Danskernes Koldkrigsmuseum

Et af Danmarks mest hemmelighedsfulde steder

Beliggenhed
Rold Skov, Danmark
Størrelse
1.200 kvm
Bygherre
Nordjyske Museer
Akkvisition
Vinderforslag i projektkonkurrence i 2019
Status
Under udvikling
Arkitekt
AART
Landskabsarkitekt
SLA
Udstillingsarkitekt
Thøgersen & Stouby
Ingeniør
Niras
Certificering
Præcertificeret DGNB Guld
Regan Vest UDSTILLING 01 low

Koldkrigsbunkeren REGAN Vest var en statslig hemmelighed i årtier. Nu åbner vi bunkeren for offentligheden. Det gør vi med vores vinderforslag til danskernes nye koldkrigsmuseum, der er skabt som fire sorte bokse gemt dybt i skoven – inspireret af den mystik, som i årtier har præget Danmarks mest hemmelighedsfulde bunker 60 meter under jorden i Rold Skov i Nordjylland.

Sorte bokse

På overfladen bliver velkomst- og udstillingsbygningen den eneste synlige manifestation af det nye koldkrigsmuseum. Som fire sorte bokse ligger bygningen gemt dybt i skoven. Massive og introverte står boksene frem i landskabet som nærmest hermetisk lukkede udstillingsmontre, hvor kun et diskret tilbagetræk i facaden indikerer indgangen til museet. Klædt i anodiseret aluminium har boksene sin helt egen struktur, der gør dem modstandsdygtige i forhold til vind og vejr og samtidig spiller karakterfuldt sammen med det omgivende landskab, der rummer en af Danmarks bedst bevarede hemmeligheder – det 5.500 kvadratmeter store, atomsikre bunkeranlæg skabt til at huse regenten og regeringen.

Regan vest day night
Med sit dynamiske lamelsystem åbner velkomst- og udstillingsbygningen sig om dagen, mens den om natten lukker sig hermetisk og hemmelighedsfuldt.

Klart koncept

De fire bokse bygger på et klart koncept. For mens deres ydre er ens, så rummer de hver sin funktion og stemning. Administrationen er privat og pragmatisk, caféen og butikken er lys og levende, læringscentret er fleksibelt og fokuseret, og udstillingen er fri og fortællende - og alle funktioner er bundet sammen af mellemrum, der giver rum for lys og refleksion, før den næste oplevelse udfolder sig. Læg dertil, at boksene som fragmenter i landskabet indskriver sig i den samlede fortælling om REGAN Vest med indgangen til bunkeren, den eksisterende maskinmesterbolig og andre historiske fragmenter.

Regan Vest Interior CAFE low
Overflader i beton og metal viderefører bunkerens rå udtryk, der indvendigt brydes af inventar i lyst træ.
Når besøgende kommer for at se REGAN Vest, er det ikke bare” museet, de kommer til. Det er et samlet koncept af udstilling, bunker, natur, maskinmesterbolig og læringscenter – og alt det har AART formået at samle i én pakke.
Lars Christian Nørbach / Direktør for Nordjyllands Historiske Museum

Hjertet af bygningen

REGAN Vest er et håndgribeligt bevis på truslen under den kolde krig og er museets ultimative omdrejningspunkt. I hjertet af velkomst- og udstillingsbygningen er derfor en skalamodel af den imponerende, underjordiske bunker. Velkomst- og udstillingsbygningen er skabt, så besøgsflowet centrerer sig om modellen, og fra det centrale rum har besøgende overblik over og let adgang til museets mange funktioner, heriblandt udstillingsafsnittene og opsamlingsrummet for guidede ture for de besøgende til REGAN Vest.

Regan Vest UDSTILLING 02 low
Modellen af REGAN Vest ligger i hjertet af velkomstbygningen.

Perspektiver på krigen

Velkomst- og udstillingsbygningen rummer syv udstillingsafsnit, der involverer de besøgende og giver forskellige perspektiver på den kolde krig – fra frygten for atomvåben til de skarpt optrukne politiske fronter og scenarier for krigen, hvis den kom. Det hele sat i scene, så der skabes sammenhæng mellem de enkelte udstillingsafsnit, samtidig med at besøgende kan bevæge sig frit mellem dem og dermed sammensætte sin egen oplevelse af udstillingen.

Regan vest udstilling atomvaben aart 3 2
I det første rum i udstillingen møder man atombomben Little Boy i fuld skala.
Bunkeren er enestående bygningskultur, der rummer en samfundsfortælling om den kolde krig, som ikke er formidlet før. Projektet giver adgang til det oprindelige anlæg og bygger til med respekt for stedet og med den gode formidling i centrum. Det nye museum vil gøre historien levende og give nye stærke oplevelser til både voksne og børn.
Nina Kovsted Helk / Filantropidirektør i Realdania

Vil du vide mere?

Anders Tyrrestrup
Stiftende partner / CINO / Arkitekt MAA
Aarhus
aty@aart.dk
+45 25 32 32 78