Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Domkyrkoberget i Strängnäs

Bevaring og udvikling af et kulturhistorisk miljø

Beliggenhed
Strängnäs, Sverige
Bygherre
Strängnäs domkirkeforsamling
Størrelse
2.500 kvm nybygning
Restaurering af eksisterende domkirke
Status
Under udvikling
Arkitekt
AART (hovedrådgiver)
Bach Arkitekter (underrådgiver)
AART Domkyrkoberget Webcase 03

Området omkring Domkyrkoberget i Strängnäs udvikles med en restaurering af domkirken samt etablering af nye bygninger omkring domkirken. Domkyrkoberget har i mere end 1000 år været et knudepunkt for religion og kultur. Ved omhyggeligt at tilpasse stedet til sognet og byens nuværende og fremtidige behov bliver der skabt et miljø, hvor kirkebakken igen bliver et sted for læring, refleksion og møder mellem mennesker.


AART Domkyrkoberget Webcase 05

Skånsom restaurering

Som vinderforslag i den internationale arkitektkonkurrence i 2020 skal domkirken restaureres med omhu og respekt for sin stolte historie ved at få det meste ud af de eksisterende og uudnyttede rum i domkirken samt de tilhørende bygninger.

En del af visionen er også, at det udendørs miljø skal tages i brug igen og binde de eksisterende bygninger sammen med tre nye bygninger, der skal rumme de aktiviteter, som domkirken ikke kan rumme i dag. Heriblandt et medborgerhus, kontorer, en café og undervisningslokaler til grundskole, gymnasium og voksenuddannelse.


Mødet mellem nyt og gammelt vil skabe en konceptuel helhed, så Domkyrkoberget bliver en del af et kulturhistorisk miljø med moderne og tilgængelige funktioner. Ved at styrke det eksisterende byggeri får Domkyrkoberget en frisk start, og samtidig bliver området lige så relevant nu og i fremtiden, som det var for 1000 år siden.

Uddrag af juryens bedømmelse

"Vinderforslaget har på en overbevisende og inspirerende måde ladet nye og eksisterende bygninger interagere på en måde, der styrker domkirkens identitet som samlingssted. Juryen værdsætter forslagets evne til at udvikle samt vise empati og omtanke for de eksisterende historiske værdier og til at understrege de værdier, som domkirken repræsenterer."

Partner og leder af AARTs kontor i Stockholm, Markus Grieser, tilføjer: "Tilføjelserne skal være af høj kvalitet og danne en ny ring til området omkring domkirken, som løser tidens behov for et mødested for kirke, kultur og uddannelse i byen. Forhåbentlig kan det, der bliver gjort i og omkring domkirken i Strängnäs, være inspiration for andre kirkemiljøer i Sverige."

AART Domkyrkoberget Webcase 08

Vil du vide mere?

Markus Grieser
VD / Partner / Dipl. Ing. / Arkitekt SAR / MSA
Stockholm
magr@aart.se
+46 700 85 64 01