Nu skal Den Grønne Portal realiseres – en ressourcebevidst ramme om fællesskaber og botanisk kulturarv
Den Grønne Portal markerer et vigtigt skridt i udviklingen af Geografisk Have i Kolding som en velbesøgt attraktion og som et fagligt og socialt samlingspunkt, der er udviklet med øje for ressourcebevidsthed, botanisk kulturarv, oplevelser og fællesskaber.

Med generøs støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Ole Kirks Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Lemvigh-Müller Fonden samt støtte og lån fra Kolding Kommune er Geografisk Haves visionære projekt, Den Grønne Portal, nu klar til at blive realiseret.
AART vandt i 2024 idekonkurrencen om projektet, som tilføjer en ny hovedbygning på 400 kvadratmeter til den mere end 100 år gamle botaniske have.
Med trækonstruktioner, biogene materialer, genbrugselementer og grønt tag skaber bygningen en harmonisk forbindelse mellem fortidens botaniske arv og nutidens ambitioner og behov for Geografisk Have.
I den Grønne Portal skabes et helt særligt miljø, som året rundt skal invitere til læring, inspiration og samvær i omgivelser, der forbinder inde og ude.
"Vi er begejstrede for, at vi nu kan gå i gang med at realisere ”Den Grønne Portal”, der kommer til at løfte den samlede oplevelse af Geografisk Have. Med vores fokus på klimabevidste løsninger forener projektet funktionalitet og ressourceansvarlighed i et imødekommende arkitektonisk udtryk, der harmonisk indskriver sig i havens helt unikke kvaliteter og atmosfære," siger Mads Nygaard, arkitekt og partner i AART.






Skal inspirere den enkelte til en grønnere hverdag
Den nye hovedbygning skal danne rammen om aktive fællesskaber og oplevelser centreret omkring natur og botanik – her kan besøgende bl.a. deltage i workshops, høre foredrag og nyde udstillinger, der sætter fokus på natur, biodiversitet og bæredygtighed – og blive inspireret til selv at agere mere klimabevidst.
Den Grønne Portal bliver en åben og tilgængelig bygning for både lokale borgere og turister, som kan komme og opleve haven og botanisk kulturarv fra hele verden. Bygningen vil ikke blot forstærke havens status som en kulturel attraktion, men også styrke Kolding som en by, der prioriterer biodiversitet, klimabevidsthed og sociale fællesskaber.
Med byggestart i 2026 og forventet åbning i 2027 tager projektet nu et afgørende skridt mod at virkeliggøre en vision, der vil forme fremtiden for Geografisk Have og dens gæster.
Vi glæder os til at gå i gang med projektet sammen med vores bygherre Geografisk Have og Søren Jensen Ingeniører.
Læs meget mere om projektet her