Psychiatry unit at Odense University Hospital

An innovative and safe treatment environment

Location
Odense, Denmark
Size
20,000 sqm
Developer
A. Enggaard
Status
Under development
Competition
Winning proposal in public-private partnership by Region Syddanmark
Architect
AART
Engineer
Niras
Landscape advisor
Sundhedslandskab
Interior Reception nedtonet Psyk OUH

The vision behind the psychiatric unit at the new Odense University Hospital (New OUH) is to create an innovative and healing treatment environment that connects functionality and efficiency with a strong empathy for the patients’ need and the wellbeing of the staff. With its light and recreative framework, the new department will create safety and become an anchor for a vulnerable group of people with different backgrounds and destinies.

Safe and homely atmosphere

Safety is a keyword in the development of the 20,000 sqm psychiatric unit that will include eight wards with a total of 142 beds. As the psychiatric unit of the future, OUH will provide the best possible framework for people in vulnerable situation. Here, everything from easy access to nature, the downscaling of the building structure, and the use light and warm materials, such as wood, will lead one’s thoughts away from the traditional, clinical hospital and instead create a safe and homely atmosphere to the patients’ benefit.

Interioer Kontor Psyk OUH

Nature as healing

Research shows that close contact with nature is vital to the patients’ recovery and the wellbeing of the staff. Thus, easy access to nature is permeated into the development of the psychiatric unit. Here, all wards have easy access and lookout to attached courtyards, which with their different landscapes allow for a wide range of recreational activities in sheltered surroundings. The many courtyards even let daylight get far into the building and are thus a recurring motif no matter where in the building you are, ensuring that the outside is never far away.

Eksterioer Gaardrum Psyk OUH

Space for different degrees of interaction

The new psychiatric unit is arranged so that different degrees of social interaction are offered for patients, relatives, and staff. From individual private bedrooms and screening niches to open corridors and common rooms, spaces and opportunities have been created for the patient to choose both peace and recovery, but also informal meetings and conversations as needed. In addition, several rooms and a roof terrace are dedicated to the staff, where they, as the primary support for the patients, can relax and recharge.

Vaerelse render Psyk OUH

Want to know more?