Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Udvikler innovativ og biobaseret indervæg til fremtidens kontorbyggeri

Vi har sammen med Aarhus Kommune, Boligforeningen Århus Omegn, MOE og med støtte fra Realdania udviklet en modulær og biobaseret indervæg, som gør det muligt at opføre, drifte og indrette bygninger mere klimavenligt. Den fleksible indervæg har potentiale til at reducere CO2-omkostningen i både nye og eksisterende bygninger, og giver nye muligheder for fleksibilitet i driften af fremtidens kontorbyggerier. Nu bliver viden og erfaringer fra udviklingsprojektet samlet og delt med udgivelsen af et white paper til gavn for hele byggebranchen og den bæredygtige omstilling.

Indervæggen er opbygget af moduler, der kan sættes sammen og skilles ad igen uden at materialerne skal udskiftes eller skerues fra hinanden. Dette arbejde kan udføres hurtigt og ikke-destruktivt, så modulerne kan indgå direkte i en ny indervæg. Det står i modsætning til en traditionel gipsvæg, der typisk vil tage flere dage at montere eller demontere, og hvor langt størstedelen af materialet går til spilde.

DSC04692
Mockup af fremtidens indervæg
Med vores nye indervæg har vi skabt et innovativt og klimavenligt alternativ til den traditionelle gipsvæg, som med sit modulære og biobaserede design, der opfylder fremtidens krav om bæredygtige materialer og større fleksibilitet. Desuden er væggen ikke udelukkende relevant for nybyggeri generelt, men kan også bruges i de store arealer eksisterende bygninger vi har og skal blive ved med at bruge i fremtiden.
Stephanie Carr, bæredygtighedsansvarlig i AART.

Inviterer branchen med ind i udviklingen

Derudover er 97 % af indervæggen, målt i vægt, konstrueret af biobaserede materialer, som binder CO2 i konstruktionen. Denne unikke kombination af modularitet og biobaserede materialer har således potentiale til at skabe store CO2-besparelser i driften af fremtidens kontorbyggerier.

”Vi ser et stort potentiale for at videreudvikle indervæggen, og ønsker at invitere andre arkitekter, konstruktører, ingeniører og andre aktører i byggebranchen til at tage del i den videre udvikling. Derfor har vi valgt at dele den viden og erfaring, vi har erhvervet os i jagten på en bæredygtig og flytbar indervæg, med et white paper, der beskriver væggens opbygning og effekter,” forklarer Stephanie Carr.

DSC04734

Skaber bæredygtige og sociale effekter

I tillæg til den klimamæssige besparelse, har væggenes trækonstruktion også positive sociale effekter. Forskning viser nemlig, at mennesker føler sig bedre tilpas i rum, hvor naturen er en del af designet, som f.eks. træbeklædte overflader. Dertil giver de flytbare vægge organisationer flere muligheder for at indrette og tilpasse rummene, så de skaber de bedst mulige arbejdsforhold.

Vægsystemet, der er støttet af Realdania, er resultatet af en lang udviklingsproces mellem AART architects og Aarhus Kommune, med sparring fra Boligforeningen Århus Omegn og det rådgivende ingeniørfirma MOE.

DSC04662
I de kommende år bliver behovet for bæredygtige alternativer og ny teknologi for at løse klimaudfordringerne – og byggebranchen har især en stor rolle at spille. Hos Aarhus Kommune ser man udviklingen og implementeringen af den altnative indervæg som et vigtigt bidrag til kommunens klimaindsatser inden for både nybyggeri og udvikling af eksisterende bygninger.
Lene Hedemark, projektleder i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

Bliv klogere på fremtidens indervæg

Læs white paper