Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Danmark | 10.10.2023

Signaturmurstenen Almind lanceres

AART har i samarbejde med Egernsund Wienerberger skabt murstenen Almind. I processen med at skabe den nye sten har AARTs arkitekter arbejdet i dybden med både anvendelsesmuligheder og udtryk. Ønsket var at skabe en anvendelig sten, der kunne bidrage med glød til både arkitekturen og det skandinaviske lys.

Mursten er allestedsnærværende i dansk arkitektur og byggeri, og i AART er der en lang tradition for at tegne bygninger i tegl.

”Det var derfor naturligt for os at dykke ned i netop det materiale og være med til at udvikle detaljerne i forhold til farve, taktilitet og udtryk,” fortæller Emilie Fenhann, skitseringsleder og arkitekt MAA i AART.

Klassisk og alsidig på samme tid
Den nye sten Almind er udviklet i et tæt samarbejde mellem AART og Egernsund Wienerbergers teglværk Petersminde. Fordi stenen er udviklet til at passe ind i det skandinaviske, byggede miljø, har det for AART været vigtigt at ramme den helt rigtige glød.

”Vi ville lave en sten, der kan fungere på alle tider af året. Vi har været meget opmærksomme på det skandinaviske vejrlig, og at stenen skal stå flot i solskin, skygge og regn og give et genskin – også når det er gråvejr. Når vi har været på teglværket og kigget på prøvemurene, har vi altid gået rundt på skyggesiden for at sikre os, at stenen også fungerede her,” siger Kalle Jørgensen, arkitekt i AART.

Spørger man arkitekt Rikke Ask, Head of Product Management hos Egernsund Wienerberger, er Almind en umiddelbar klassiker. Stenen har nemlig et fint varierende spil fra rød til en mere rosa farvenuance og alle tonerne herimellem. Dermed taler den både til det gule og røde byggeri, hvilket gør den meget anvendelig.

Murstenens klassiske udtryk gør den til en sten for alle, og det er netop der almene, der ligger til grund for dens navn ’Almind’, der stammer fra ordet almindingen, der betyder fælleseje


En smuk og CO2-reduceret mursten
Ud over murstenens flotte farvespil har klimapåvirkningen også spillet en rolle i valget af samarbejdspartner:

”Vi har valgt at samarbejde med Egernsund Wienerberger, fordi de laver LESS-stenen, der har et lavere CO2-aftryk i produktionen. At vi kunne få Almind i en LESS-udgave var vigtigt for os, så vi kan fortsætte med at bruge mursten i fremtiden,” fortæller Emilie Fenhann, og tilføjer afslutningsvis:

”Jeg synes, Almind er blevet en rigtig smuk sten, som har fået den her lysende, varme glød over sig, som vi har haft i tankerne gennem hele processen. Det er blevet til den sten, vi drømte om.”

Vil du vide mere?

  • Emilie Fenhann
    Skitseringsleder / Arkitekt MAA
    København
    efe@aart.dk
    +45 40 16 14 81
  • Kalle Jørgensen
    Senior Arkitekt
    København
    kjo@aart.dk
    +45 20 90 64 25