Genanvendelse og sportslige fællesskaber: Her er Aarhus’ nye Sportens Hus og atletikstadion
Aarhus skal have et nyt atletikstadion og Sportens Hus, som skal ligge i relation til byens kommende stadion og idrætsparken i Kongelunden. Med et projekt, der fokuserer på genanvendelse, sportslige fællesskaber og sammenhænge på tværs af hele idrætsparken, er et team bestående af AART, Raundahl & Moesby, MJ Eriksen, Keingart og NIRAS udpeget som vindere.
I 2026 kan topatleter, sportsudøvere, sportsklubmedlemmer og tilskuere i Aarhus se frem til at indtage byens nye atletikstadion og Sportens Hus, som skal bygges sammen med den eksisterende arena i Kongelunden ved siden af byens kommende stadion, og som bliver et nyt samlingspunkt for sportsudøvere i Aarhus på alle niveauer. Sportens Hus og det nye atletikstadion skal bl.a. rumme en sportshal, akademiboliger, træningsfaciliteter både inde og ude, klublokaler, klinikfaciliteter, kontorarealer til administration, en café, en udendørs aktivitetsgade samt en ny VIP-lounge for sponsorer med udsigt til både sportshallen og arenaen.
Bygger videre på det eksisterende
Miljø og ressourcer er vigtige temaer i vinderprojektet, som flere steder genanvender elementer fra den nuværende idrætspark. Eksempelvis bevares og genanvendes betonkonstruktionen i arenaen, som skal moderniseres og bygges sammen med Sportens Hus som en del af projektet, mens dele af den eksisterende arena omdannes til akademiboliger.
På det fremtidige atletikstadion bliver hele C-tribunen fra det nuværende fodboldstadion genanvendt som alternativ til at fremstille en ny.
”Fokus på genanvendelse giver god mening i et totaløkonomisk perspektiv. Vi reducerer ressourceforbruget og CO2-udledningen fra projektet, vi sparer noget på økonomien og samtidig viderefører vi også historiske elementer fra den eksisterende idrætspark i nye rammer,” fortæller Anders Strange, CCO og partner i AART.
Det gode sportsfællesskab
Sportens Hus og det nye atletikstadion vil tilbyde sportsudøvere i Aarhus topmoderne faciliteter til sportsudøvelse og talentudvikling.
”Ambitionen er, at udøvere af forskellige former for elitesport får et fællesskab på tværs af sportsgrene. Vi har derfor designet et åbent og yderst funktionelt miljø, som skal inspirere til sport, bevægelse og samling omkring sporten. Projektet tilgodeser behovene for de enkelte brugergrupper, og understøtter samtidig fællesskaber og synergier mellem forskellige niveauer og sportsgrene,” fortæller Anders Strange.
Helt konkret betyder det, at man har arbejdet med at skabe et en lang række fællesfaciliteter og mødesteder både inde og ude samt både fysiske og visuelle forbindelser til resten af idrætsparken. Eksempelvis er et af projektets hovedambitioner at gøre eliteidrætten mere synlig for omverdenen – at gøre Sportens Hus åbent og inviterende mod det udendørs offentlige rum, hvor mange mennesker færdes og motionerer dagligt. På den måde skal Sportens Hus og det nye atletikstadion bidrage aktivt til det liv, der fremtidigt vil kunne opleves i Aarhus Idrætspark.
Vinderprojektet, som er skabt af Raundahl & Moesby, AART, MJ Eriksen, Keingart og NIRAS, er udvalgt ud af fire forslag og er netop offentliggjort på Rådhuset i Aarhus.
Det er planen, at Sportens Hus og det nye atletikstadion skal stå klar til brug i august 2026. Byggestart forventes i starten af 2025. Projektet er en del af den samlede udviklingsplan for Kongelunden i Aarhus, som også rummer bl.a. byens nye fodboldstadion. Det er Aarhus Kommune/Kongelundens Sekretariat, der er bygherre på projektet.