Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Danmark | 30.05.2024

Bevar Mere: Ny indsats skal skabe nyt boligliv i gamle bygninger

’Bevar Mere’ er en ny, fireårig indsats, som skal skabe viden om og eksempler på, hvordan byggebranchen og danskerne i højere grad kan skabe boliger ved at bevare og transformere frem for at bygge nyt. AART er sekretariat på indsatsen.

Hvordan skaber vi fremtidens boliger og boligmiljøer i de bygninger og bebyggelser, vi allerede har, så vi kan reducere klimaaftryk og ressourceforbrug og samtidig øge livskvaliteten for beboerne? Det er det overordnede spørgsmål, som indsatsen ’Bevar Mere’ søger at svare på.

Det er Grundejernes Investeringsfond, Landsbyggefonden, Dreyers Fond og Realdania, som med 45 mio. kr. i ryggen og et fireårigt sigte, står bag indsatsen.

”Vi er stolte af at være sekretariat på Bevar Mere, og vi glæder os til at hjælpe fondene i mål med indsatsen i samarbejde med en lang række parter i og omkring byggeriet. Gennem ny viden og inspiration, udvikling af nye værktøjer samt kommunikation og formidling til både branchen og danskerne, skal indsatsen bidrage til at reducere klimaaftrykket og ressourceforbruget fra byggeriet og ikke mindst at skabe livskvalitet for mennesker gennem det byggede miljø,” siger Johanne Mose Entwistle, som er sekretariatsleder på Bevar Mere samt effektchef og partner i AART.


Fremtidens boliger i bevarede byggerier

Frem mod 2040 øges befolkningen med cirka 280.000 borgere i de 30 mest voksende kommuner, og særligt boligbyggeriet er en stigende klima-og ressourceudfordring. Alligevel er boliger, der er skabt ud af eksisterende bygninger, en sjældenhed.

Indsatsen fokuserer derfor på det stigende behov, der er for at se nærmere på, hvordan eksisterende bygninger kan genanvendes til boliger: Analyser viser nemlig, at der er potentiale for at etablere omkring 35.000-70.000 boliger i eksisterende bygningsmasse frem mod 2040.

Transformation af eksisterende bebyggelse til boliger kan se ud på mange måder - for eksempel bofællesskaber på tidligere tørrelofter, gentænkte parcelhuse, der kan rumme to familier eller en erhvervsejendom, der med enkle greb kan omdannes til lejligheder.

Med ny viden, nye værktøjer og på sigt også en række eksempelbyggerier, vil indsatsen oplyse, hjælpe og inspirere byggebranchen og danskerne generelt, så flere vælger at bevare frem for at bygge nyt.

Torsdag d. 22. august 2024 afholdes Bevar Mere kick-off event i København, hvor man kan høre mere om indsatsen og om, hvordan man kan bidrage og blive en del af den.

Fotos: Renoverprisen (Foz Arkitekter, Niels Nygaard, Thomas Rockall Muus, Juul Frost Arkitekter, NREP, Wagner Ejendomme, Krogh Arkitektur).

Event: Kick-off af Bevar Mere

Tilmeld dig her
BM lancering AART 43 BM lancering AART 44