Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Danmark 04.07.2024

AART og Danske Arkitektvirksomheder udgiver publikation om social commissioning

Med publikationen 'Social Commissioning – et cirkulært levetidsperspektiv' får bygherrer og rådgivere i byggeriet konkrete ideer, processer og metoder til at arbejde med forandring og social værdiskabelse i byggeprojekter – og dermed sikre konkrete resultater.


Mange aktører i byggeriet kan sikkert genkende det – visionen om forandring og social værdiskabelse i projektet var ambitiøs, men blev ikke indfriet, da byggeriet stod færdigt:

  • Vi fjernede klasselokaler og indrettede fede projektområder ... men undervisningen blev ikke projektbaseret af sig selv.
  • Vi designede et åbent kontorlandskab ... men medarbejderne arbejdede ikke automatisk mere sammen.
  • Vi byggede naboskabshuset ... men nabofællesskab i det nye boligområde opstod ikke, som vi drømte om.

Med en ny publikation ønsker Danske Arkitektvirksomheder og AART at gøre op med den udfordring.

”Mange byggeprojekter indeholder en intention om at skabe forandring og værdi for slutbrugerne. Desværre findes der mange eksempler på, at visionerne ikke bliver indfriet efter ibrugtagning - og det er synd, fordi der med et hvert projekt følger en investering – både ressourcemæssigt og økonomisk. Social værdiskabelse kræver systematisk arbejde, og det er netop det, vi fokuserer på med denne publikation,” siger Johanne Mose Entwistle, som er partner og effektchef i AART.

Den sociale værdiskabelse kommer ikke af sig selv
Det er Johanne Mose Entwistle og Mia Kruse Rasmussen, der er antropolog og erhvervs-ph.d. i AART, der fra AARTs side har bidraget til publikationen. De er begge en del af AARTs effektteam, som netop arbejder med at sikre og dokumentere værdiskabelsen i byggeriet.

”Den manglede værdiskabelse kan skyldes, at man forfejlet tror, at ændringer i arkitektur skaber social forandring af sig selv. Men man kan ikke sige, at hvis vi gør A med arkitekturen, så vil B ske automatisk. Derfor skal vi i langt højere grad arbejde med proces- og forandringsledelse for at sikre den sociale værdiskabelse – både undervejs i projektet, og når byggeriet står færdigt og er i brug,” siger Mia Kruse Rasmussen, som forsker i netop social commissioning.

Publikationen rummer forslag til aktiviteter, ydelser og leverancer, som kan understøt­te social værdiskabelse gennem byggeriets faser – fra den første idé og design, gennem brugsfasen, til genanvendelse eller endt levetid. Derudover præsenteres en række cases til inspiration.

Publikationen henvender sig både til arkitektvirksomheder og til bygherrer, der ønsker at arbejde målrettet med sociale aspekter af arkitekturen.

Publikationen er resultat af et samarbejde mellem AART og Danske Arkitektvirksomheder med afsæt i forskningsnetværket Circular Build Environment Network (CBEN), som er støttet af Realdania.

AART SC publikation B 21 2