Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Danmark | 20.12.2022

Et oplevelsesrigt møde med Danmarkshistorien: AART vinder idékonkurrencen om nyt dansk museum

Med en stedbunden og levende iscenesættelse af vores fælles historie gentænker Danmarks kommende museum, Egtvedpigens Verden, formidlingen om Egtvedpigen, der er et af Danmarks mest velbevarede fund fra bronzealderen. Ud af 42 forslag er AART’s projektforslag til museet udvalgt som vinder i den åbne idekonkurrence, der i august blev udskrevet af Vejle Kommune og Vejlemuseerne.

Egtvedpigen giver et unikt indblik i Danmarkshistorien, som er med til at udvide vores forståelse af bronzealderen og det liv, som blev levet i Danmark på den tid. Nu skal et nyt dansk museum gentænke formidlingen af historien, og tirsdag eftermiddag kunne Vejle Kommune og Vejlemuseerne offentliggøre vinderprojektet, der er tegnet af AART, og som et enigt dommerpanel har peget på.

”Vinderprojektet har vist stor forståelse for, hvordan landskabet på bedste vis bliver en del af formidlingen. Samtidig har de skabt en bygning med både sanselighed og stoflighed og med inspiration fra den cykliske tankegang, som prægede kvindelivet i bronzealderen,” siger Flemming Hedegaard Larsen, museumschef for Vejlemuseerne.

Det nye museum – Egtvedpigens Verden – er således både et bygnings- og landskabsprojekt, der skal placeres nænsomt i de fredede kulturlandskaber ved Egtvedpigens gravhøj i Egtved. Visionen med projektet, der erstatter en mindre udstillingsbygning på stedet, er at opføre et nyskabende museum, hvor både børn og voksne gennem leg, bevægelse og forskellige oplevelser vil blive klogere på Egtvedpigen og dermed på vores fælles natur- og kulturhistorie. Målet er, at det nye museum vil tredoble det årlige besøgstal og byde mere end 40.000 gæster om året velkommen.

Det nye museum vil bestå af et udendørs ankomstareal, en portalbygning samt et stort landskabsprojekt, der bl.a. rummer et udendørs oplevelsesspor, og som foreslår en delvis tilbageførelse og genskabelse af den vilde natur, som har karakteriseret stedet gennem århundreder.

Et besøg i Egtvedpigens Verden
Udgangspunktet for det nye museum er netop de fredede kulturlandskaber, hvor Egtvedpigens grav blev fundet tilbage i 1921, og når besøgende træder ind i Egtvedpigens Verden vil de opleve at blive en del af det liv, der udspillede sig på stedet for 3.500 år siden.

”Det nye museum bliver et oplevelsesrigt møde med Danmarkshistorien, hvor formidlingen og iscenesættelsen ikke begrænses til en bygning, men breder sig ud i de historiske landskaber, som Egtvedpigen levede i. Målet er at skabe en sanselig totaloplevelse, som på flere niveauer er gennemsyret af bronzealderens religiøse univers, ritualer og artefakter, og hvor bl.a. dufte, lyde, materialer og temperaturer vil give dig et samlet indblik i Egtvedpigens Verden,” fortæller Jens Byriel Kinch, der er leder af AART Byrum & Landskab.

Fra ankomsten til museet ledes alle besøgende gennem landskabet til Portalen – en mindre bygning, der bl.a. rummer et uopvarmet udstillingsrum med fortællinger om Egtvedpigen. Herfra vil besøgende fortsætte videre ud i landskabet og ind i Egtvedpigens verden via et rundt formidlingsspor, der vil danne en samlet fortælling om bronzealderen og Egtvedpigen. Det er planen, at portalbygningen, som én af de første offentligt tilgængelige bygninger i Danmark, skal opføres i stampet ler – en gammel og bæredygtig byggeteknik, som også i sin æstetik vil understøtte oplevelsen på stedet.

”Vi er utrolig stolte af at være udvalgt til at designe Danmarks nye museum i Vejle, som bliver en vigtig brik i formidlingen af vores fælles kulturarv og historie – et projekt hvor vi vil trække på vores erfaring med kulturprojekter fra hele Skandinavien. Vi glæder os til at føre visionerne for projektet ud i livet sammen med Vejle Kommune og Vejlemuseerne,” afslutter Anne Sofie Buur Okkels, der er partner og arkitekt i AART.

Med vinderprojektet understreger AART sin førende position som rådgiver indenfor kulturbyggerier, hvor Egtvedpigens Verden tilføjes til listen over vigtige kulturarvsprojekter, som AART aktuelt arbejder på i Skandinavien – bl.a. står AART også bag Danmarks nye Koldkrigsmuseum REGAN Vest, der åbner til februar 2023, samt det nye Vikingetidsmuseet i Oslo. Under forudsætning af Fredningsnævnets godkendelse af det endelige projekt, forventes Egtvedpigens Verden at blive opført i 2023/2024.

Om projektet
Periode: 2022-2024
Beliggenhed: Egtved, Danmark
Bygherre: Vejlemuseerne og Vejle Kommune
Areal: 5,6 HA (55,900m²)
Funktion: Museum og landskabsprojekt
Fotos fra offentliggørelse: Jonas Normann