Demokratiets forpost: Danmarks nye koldkrigsmuseum er indviet
Fredag d. 10. februar blev Danmarks nye Koldkrigsmuseum REGAN Vest indviet af den anerkendte journalist og forfatter, Leif Davidsen. Dermed får offentligheden for første gang nogensinde adgang til den historiske, atomsikre bunker, REGAN Vest, og til en samlet, indlevet museumsoplevelse med demokrati og Den Kolde Krig som omdrejningspunkt.
Fredag d. 10. februar blev Koldkrigsmuseet REGAN Vest indviet af den anerkendte journalist og forfatter Leif Davidsen, der som Moskva-korrespondent for DR i 1980’erne var et af datidens danske ansigter på den kolde krig.
REGAN Vest er landets bedst bevarede koldkrigsbunker, der blev bygget i al hemmelighed i 1960’erne til at huse regeringen, embedsværket og Kongehuset. Målet var at bevare det danske demokrati længst muligt i tilfælde af en tredje verdenskrig, og REGAN Vest var således det danske demokratis sidste bastion gennem årtier – blev bunkeren indtaget af fjenden, faldt Danmark.
REGAN Vest har været en velbevaret statslig hemmelighed gennem årtier gemt væk 60 meter under jordens overflade i Rold Skov, og var indtil for få år siden stadig hemmelig. Men med åbningen af museet får besøgende nu adgang til bunkeren, stedets originale fyrmesterbolig og ny udstillingsbygning, som vil skabe en samlet fortælling om REGAN Vest, om dens vigtige demokratiske funktion og om danskernes rolle og liv under Den Kolde Krig.
”Koldkrigsmuseet REGAN Vest er et helt særligt sted, som danner rammen om en central fortælling i Danmarkshistorien – en historie, som har meget relevans og berettigelse også i en nutidig kontekst. Det har været en meget særlig opgave at arbejde med iscenesættelsen af et sted og en fortælling af den karakter med ambitionen om at gøre vores fælles historie tilgængelig og relevant i en nutidig kontekst for både store og små,” siger Anders Tyrrestrup, som arkitekt og medstifter af AART, der har designet museets nye udstillingsbygning.
En samlet fortælling
Den nye udstillingsbygning på museet trækker i sin udformning flere referencer til den helt særlige fortælling om REGAN Vest. Bygningen er inspireret af de lukkede, sorte arkivmapper, som historisk set har beskyttet mange statslige hemmeligheder.
”Det nye museum er både gemt væk og synligt. Med tiden vil skoven vokse op omkring de sorte bygninger, der ligger som anonyme, introverte udstillingsmontre - hver med sin historie og funktion. Boksene afslører ikke sit indhold og pirrer den besøgendes nysgerrighed helt fra ankomsten til stedet. Således indskriver boksene sig i den samlede totaloplevelse for den besøgende, der hele vejen igennem bliver karakteriseret af stedets særlige mystik og historiske hemmelighedskræmmeri,” fortæller Anders Tyrrestrup.
Udstillingsbygningen rummer en række praktiske funktioner samt udstillinger, som bliver et vigtigt element i formidlingen af danskernes rolle i Den Kolde Krig. Men vigtigst af alt kommer udstillingen til at sætte scenen for den altoverskyggende attraktion på museet – bunkeren.
REGAN Vest er et af de største danske museumsprojekter i disse år, og forventningen er, at museet kan tiltrække mellem 50.000-60.000 gæster årligt.
Det nye museum er tegnet af AART for Nordjyske Museer i samarbejde med Kumulus, SLA og Niras.
Læs mere om Koldkrigsmuseet REGAN Vest her
Fotografi fra bunkeren: Lars Horn / Nordjyske Museer