Natur, trivsel og bæredygtig drift: AART bag ny kontorbygning til Grundfos
Medarbejdertrivsel, bæredygtig drift og en stærk arbejdspladsidentitet er nogle af hovedværdierne bag designet af en ny kontorbygning, som lige nu tager form ved Grundfos’ hovedsæde.
I september 2023 kan cirka 90 medarbejdere hos Grundfos flytte i nye rammer, når en ny kontorbygning står færdig ved virksomhedens hovedsæde. Onsdag d. 16. november nåede projektet en milepæl, da der blev fejret rejsegilde i Bjerringbro.
”Grundfos kom til os med et ønske om en ny bygning, hvor der var fokus på bæredygtighed og på medarbejdernes velvære. Forskning viser, at det fysiske arbejdsmiljø kan spille en stor rolle for medarbejderes trivsel, hvor det kan bidrage til bl.a. øget arbejdsglæde, større produktivitet og en nedbringelse af sygefravær. Med afsæt i viden om ’biophilic architecture’, hvor naturen bringes ind i bygningsdesignet, har vi arbejdet bevidst og målrettet med at oversætte Grundfos’ ønsker til konkrete løsninger i bygningen,” fortæller Kathrine Hegner Stærmose, som er arkitekt og partner i AART.
Vidensdeling, fællesskab og samarbejde
For at understøtte samarbejdet, arbejdsmiljøet og fællesskabsfølelsen blandt Grundfos’ medarbejdere har man arbejdet med en aktivitetsbaseret tilgang til indretningen, hvor medarbejderne efter behov kan søge forskellige miljøer – fx lab-arbejdspladser, ’makke-borde’, fordybelsesrum, samarbejdsstationer og uformelle mødezoner – i løbet af dagen.
”Vidensdeling, fællesskab og samarbejde var nøglepunkter i det oplæg, vi fik fra Grundfos. Derfor har vi arbejdet med at skabe et særligt arbejdsmiljø med meget rå rum og synlige installationer. Her bliver bygningens liv synligt, og man får virkelig fornemmelsen af, at det er skabende mennesker som arbejder,” fortæller Kathrine Hegner Stærmose.
Designet med fokus på bæredygtig drift
Bæredygtighed er en central del af Grundfos’ forretning, hvor man bl.a. har et erklæret mål om at nå net-zero ift. CO2-udledning – og dermed reducere CO2-udledningen med mindst 90 procent - senest i 2050. Derfor har bæredygtighed også været centralt i udviklingen af den nye bygning, hvor særligt driften har været i fokus.
”Vi har en ambition om at være verdens bedste arbejdsplads, og samtidig har vi en ambition om at nå net-zero i forhold til vores CO2-udlening. Denne fantastiske bygning lever fuldt ud op til vores målsætning om at gøre en positiv forskel for både mennesker og miljøet. AART har fra begyndelsen forstået vores vision og har udvist stor fleksibilitet hele vejen igennem, og derfor er vi endt ud med en bygning, som vi på Grundfos kan være utroligt stolte af,” siger Kjeld Schmidt Christensen, Head of Group Facility Management hos Grundfos.
Den nye bygning bliver Grundfos’ første bygning, som certificeres til DGNB Guld, og man arbejder i øvrigt målrettet med at reducere CO2-udledningen fra byggeriet gennem fx materialevalget.