Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Svaneparken

Fra hospital til daginstitution

Beliggenhed
Birkerød, Danmark
Bygherre
FK Ejendom
Størrelse
2.000 kvm
Konkurrence
Vinderforslag i projektkonkurrence i 2010
Status
Opført i 2012
Arkitekt
AART
Ingeniør
Tækker
Totalentreprenør
Enemærk & Petersen
Svaneparken Birkerod AART 8

Svaneparken blev opført i 1920 som tuberkulose hospital og husede senere indtil 1980’erne åndsvageforsorgens institution i Ebberødgård i Birkerød. Efter en gennemgribende renovering og ombygning er det gamle hospital blevet omdannet til en 2.000 kvadratmeter stor daginstitution med fem selvstændige institutioner, hvor specialdesignede inventarelementer skaber et farverigt og fantasifuldt legelandskab.

Respekterer stedets historie

Udvendigt er bygningen totalrenoveret med respekt for stedets historie, mens de indre rum er blevet redesignet for at skabe oplevelsesrige rammer for institutionernes 250 børn og et stærkt fællesskab på tværs af de fem institutioner. I hjertet af bygningen rejser sig således et dobbelthøjt fællesrum, der via glaspartier i varierende størrelser og former skaber visuel kontakt mellem institutionerne og giver børnene mulighed for at lege og danne venskaber på tværs af institutionerne.

Svaneparken Birkerod AART 10

Rummer et farverigt legelandskab

Alt inventaret er specialdesignet med udgangspunkt i børnenes behov og bygningens struktur. Det specialdesignede inventar udfordrer den traditionelle tilgang til design af daginstitutioner, da inventaret snarere end møbler fremstår som varierende rumelementer, der smelter sammen med bygningen og skaber et farverigt legelandskab af nicher, plateauer, huler og teater- og rutsjemøbler, hvor kun børnenes fantasi sætter grænserne.

Svaneparken 01

Viderefører legelandskabet udenfor

Legelandskabet videreføres i udearealerne, hvor parken danner ramme om en bred vifte af aktivitetsspots. Bearbejdelsen af parken udviser stor respekt for stedets historiske kvaliteter og naturskønne omgivelser, og som et spejlbillede på bygningens indre struktur er parken bygget op omkring en fælles zone, hvor hovedtrappen kan bringes i spil som amfiteater, og frugtlunde kan danne ramme om en bred vifte af fællesaktiviteter. Den fælles zone er omkranset af fem separate haver, der danner en privat zone for hver af de fem institutioner og giver børnene mulighed for at finde tryghed, hvad enten de leger inde eller ude.

Svaneparken Birkerod AART 11

Vil du vide mere?