Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Møltrup Optagelseshjem

Arkitektur med sociale ambitioner

Beliggenhed
Vildbjerg, Danmark
Bygherre
Møltrup Optagelseshjem
Størrelse
1.500 kvm
Status
Opført 2022
Akkvisition
Vinderforslag i konkurrence om foranalyse i 2019
Arkitekt
AART
Projekttype
Nybygning og ombygning
L1005266

Med udvidelsen af Møltrup Optagelseshjem er ambitionen at skabe en multisal med en bred vifte af fritidsaktiviteter, så hjemmets 'hjemløse' beboere får modet og overskuddet til at vende tilbage til samfundet.

Favner fritiden

Lidt udenfor Herning ligger en hvidkalket herregård fra 1700-tallet. Stedet hedder Møltrup Optagelseshjem og er i dag hjem for hjemløse mænd i alle aldre, der ønsker at lægge alkohol og stoffer bag sig – og at hjælpe til med at drive gården er her en naturlig del af hverdagen. For at favne hverdagen på gården har vi udarbejdet et proces- og konceptforløb. Formålet med forløbet er at udvide optagelseshjemmet med en ny multisal, der skaber nye muligheder for fritidsaktiviteter for de beboere, der endnu er for socialt udsatte til at begive sig ud i samfundet.

L1005299
Fritiden er hele omdrejningspunktet for multisalen, hvor beboerne kan dyrke kultur- og idrætsaktiviteter på en tryg hjemmebane, men dog i tæt samspil med det omgivende lokalsamfund.
Mikkel Seier Christoffersen / Leder af transformation hos AART

Vi har genbesøgt det nye livsrum for at dokumentere effekten af arkitekturen.

Læs vores effektcase

Indskriver sig i historien

Med multisalen er det tanken at udvide herregården med en ny bygningslænge. Det vil ske i naturlig forlængelse af den eksisterende, klassiske bygningsstruktur, så multisalen indskriver sig i gårdens lange historie og formål som optagelseshjem i dag. Samtidig skal multisalen signalere, at her sker noget særligt. På afstand vil den derfor indskrive sig som en naturlig del af den eksisterende bygningsstruktur, mens den tæt på vil åbne sig som et alsidigt og transparent rum i tæt kontakt med omgivelserne.

L1005237

I udviklingen af projektet flyttede vi ind på optagelseshjemmet for at opleve det på egen krop og blive klogere på dets muligheder.

Vil du vide mere?

Kathrine H. Stærmose
Partner / Kunderelationschef / Arkitekt MAA
Aarhus
khs@aart.dk
+45 41 72 80 87