Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Læs mere

Føtexhus

Blander boliger og butikker

Beliggenhed
Vejle, Danmark
Bygherre
Salling Group
Størrelse
8.000 kvm
Opdrag
Privat opdrag i 2018
Status
Opført i 2020
Arkitekt
AART
Ingeniør
Ingeniør’ne
Entreprenør
Raundahl & Moesby
AART Fotexhus Fotograf Jacob Due Low 8

Føtexhus føjer nyt liv til et fremtrædende, men forfaldent område ved Vejle Havn. Hvor der tidligere lå nedslidte bygninger rejser huset sig i dag i seks etager med en blanding af boliger og butikker, så området træder i karakter som en revitaliseret del af byen.

Havnen møder midtbyen

Visionen med Føtexhus er lige så enkel, som den er ambitiøs: at revitalisere en af byens mest markante grunde. For beliggende i overgangen mellem midtbyen og havnen rummer grunden unikke muligheder for at skabe et hus, der gør noget ved mennesker og giver noget til byen. Netop disse muligheder har formet Føtexhus, der med sin blanding af bolig og butikker er skabt til at udvikle byens liv og fællesskaber.

AART Fotexhus Fotograf Jacob Due High Low 3

Øverst boliger, nederst butikker

Projektet bygger på et enkelt hovedgreb, hvor bygningsmæssige, sammensatte elementer skaber en fleksibel 'bolig og butik typologi'. På gadeniveau vil butikkerne henvende sig mod byen, så der opstår liv i og omkring huset – blandt andet i kraft af en offentlig passage, der går tværs gennem huset fra Føtex’ parkeringsplads til parken mod havnen. Ovenpå butikkerne giver boligerne rum for det private liv. Hævet over støj og indkig fra byen vil unge og ældre, singler og familier, have mulighed for at leve livet i lyse boliger og taghaver med udsigt til vand og skov.

AART Fotexhus Fotograf Jacob Due Low 2

Terrasserende bygningsstruktur

Arkitektonisk er Føtexhus tilpasset den omgivende bys karakter og kvaliteter – fra de mindre byhuse til den større karréstruktur. Resultatet er en terrasserende bygningsstruktur, der kulminerer i en seks-etagers hjørnebygning. Bygningsstrukturen tilpasser sig ikke alene konteksten. Den skaber også optimale dagslys- og udsigtsforhold fra boligerne. Læg dertil, en nuanceret bearbejdning af husets facader med mindre fremspring og integrerede, franske altaner. Det hele med sigte på at give huset en varierende komposition i form, skala og materialer, så det føjer liv og dynamik til bybilledet.

AART Fotexhus Fotograf Jacob Due Low 13
AART Fotexhus Fotograf Jacob Due Low 5
AART Fotexhus Fotograf Jacob Due Low 10

Vil du vide mere?

Martin Gertsen
Associeret / Teamleder / Konstruktør
Aarhus
mge@aart.dk
+45 41 96 35 11