Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Aker Sygehus

Et sygehus formet af udsigten

Beliggenhed
Oslo, Norge
Bygherre
Helse Sør-Øst
Størrelse
150.000 kvm
Konkurrence
Vinderforslag i tilbudskonkurrence 2018
Status
Under udvikling
Arkitekt
AART / Nordic
Landskabsarkitekt
Bjørbekk & Lindheim
Ingeniør
Cowi / Norconsult
Konsulent
Metier OEC
Aker Sygehus Oslo AART architects 01 web

Med konceptforslaget rejser Aker Sygehus sig over den norske hovedstad – det hele med fokus på at skabe et lyst og helende miljø, hvor udsigten åbner byen, de grønne tage og rekreative uderum for patienter og personale. Samtidig er sygehuset designet, så det enkelt og effektivt kan tilpasses eventuelle ændringer i den videre planlægning.

Sygehuset rejser sig som to højhuse fra en base af omkringliggende bygninger. Det sker ud fra tanken om at skabe et let læsbart, arkitektonisk koncept med fokus på at udnytte udsigten til at skabe lyst og stimulerende sundhedsfagligt miljø, der bidrager positivt til patienternes helbredelse og personalets trivsel. De to højhuse bærer derfor navnet ”Udsigten” og træder frem som en todelt hovedbygning med en klar opdeling af funktioner: somatik, psykiatri og tværfagligt specialiseret misbrugsbehandling.

Som modspil til højhusene, der rejer sig vertikalt, breder basen sig horisontalt på grunden. Med sine nedskalerede højder, grønne tage og facader klædt i træ, tegl og glas føjer den et afdæmpet, visuelt udtryk til sygehuset. Her i basen ligger ankomsttorvet optimalt placeret i krydspunktet mellem sygehusets to strukturerende akser, og torvet fungerer på den måde som samlende element, der sikrer en glidende overgang mellem ”Udsigten” og de øvrige bygninger.

Syd for ankomsttorvet ligger bygninger med rum for psykisk helsevern og misbrugsbehandling. Bygningerne indrammer hver sit rekreative gårdmiljø, og med de grønne tage nedskaleres de visuelt fra udsigten på de øvre etager i hovedbygningen. Sammen med facaderne i træ, tegl og glas skaber de begrønnede tage og gårdrum en varm og venlig atmosfære, så sygehuset møder patienterne i øjenhøjde og med respekt for deres ofte sårbare livssituation.

Vil du vide mere?

Nanna Flintholm
Group partner / Leder af AART+ / Arkitekt MAA
København
nfl@aart.dk
+45 41 96 35 42