Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website | Læs mere

Aarhus Hovedbanegård

Et intenst trafikknudepunkt

Beliggenhed
Aarhus, Danmark
Bygherre
Banedanmark
Konkurrence
Vinderforslag i projektkonkurrence i 2016
Status
Indledende undersøgelser
Arkitekt
AART
Gottlieb Paludan Architects
Ingeniør
Cowi
Aarhus Hovedbanegard Aarhus AART 2

Vinderforslaget åbner for nye perspektiver på at skabe et intenst og inspirerende trafikknudepunkt, der giver rum for det flow og de følelser, der knytter sig til en af Danmarks største banegårde – samtidig med at klargøre banegården til elektrificeringen af de danske jernbaner.

Møder fremtidens behov

Med vinderforslaget belyses muligheden for at klargøre banegården til elektrificeringen af de danske jernbaner – en elektrificering, som stiller nye krav til det eksisterende byggeri i forhold til at skabe den nødvendige frihøjde til det fremtidige kørestrømsanlæg. Derudover belyses muligheden for at udvide med et nyt spor og forbedre flowet af mennesker i og omkring banegården.

Aarhus Hovedbanegard Aarhus AART 4

18 millioner mennesker

For Aarhus Hovedbanegård er et af Danmarks mest fortættede trafikknudepunkter – med mere end 8 millioner rejsende og 10 millioner handlende, som hvert år bevæger sig gennem banegården til og fra indkøbscentret Bruuns Galleri. Det stiller store krav til udformningen af banegården, hvor fokus skal være på det hurtige skift, samtidig med at den skal fortælle historien om Aarhus som en åben og levende by. Vinderforslaget viser derfor, hvordan det er muligt at åbne vandrehallen visuelt mod perronerne, give udsigten tilbage til Bruuns Bro og lade flowet definere både vandrehallen og broens form.

Aarhus Hovedbanegard Aarhus AART 1

Vil du vide mere?