Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Læs mere

09.01.2020

Vinder konkurrencen om Danmarks nye koldkrigsmuseum

Sammen med SLA, Niras og Thøgersen & Stouby som underrådgivere har vi vundet konkurrencen om at designe velkomst- og udstillingsbygningen til det nye REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum i Rold Skov i Nordjylland.

Regan vest Exterior DAY low

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i 1960’erne under Den Kolde Krig med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. Den 5.500 kvadratmeter bunker blev fredet i 2014 og står med alt originalt interiør intakt. Når den i 2021 åbner for publikum, vil der kun være adgang via guidede rundvisninger, og derfor skal der ved siden af bunkeren opføres en velkomst- og udstillingsbygning med moderne publikumsfaciliteter, udstillinger og læringscenter. Ved et pressemøde den 9. januar blev det offentliggjort, at vi skal stå i spidsen for opgaven om at udvikle og opføre den nye velkomst- og udstillingsbygning.

”Det er en enig dommerkomité, der har peget på teamet, som med sit forslag har formået at skabe en løsning, hvor den eksisterende bunker og den tilhørende maskinmesterbolig sammen med det unikke naturområde og den nye bygning fremstår som en naturlig helhed. Den nye udstillingsbygning etableres som fire delvist nedgravede bokse, der let skjult bag en skovtykning gradvist toner frem for den besøgende. Flowet både mellem de fire bokse, og mellem samtlige dele af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum, er løst både logisk og enkelt, og det vil give publikum en spændende totaloplevelse,” siger formanden for Ejendomsfonden REGAN Vest, Claus Holm, Rebild Kommune.

Delvist bygget ind i landskabet skjuler de fire sorte bokse udefra deres indhold – som en slags hemmelige arkivmapper. Når man træder ind i bygningen, udfolder en række forskellige funktioner sig for såvel gæster som ansatte: administration, foyer/butik, udstillinger samt læringscenter. De servicerende funktioner er placeret i ryggen ind mod skrænten, mens de store publikumsfaciliteter – blandt andet caféen med panoramavinduer – åbner sig ud mod skoven. En række fleksible løsninger er tænkt ind i projektet, og det giver både her og nu samt på sigt mulighed for at indrette på nye måder i forhold til både publikumsområdet og i udstillingerne.

”Jeg glæder mig til at se arkitekternes vision udfoldet. REGAN Vest er et særligt sted, der fortæller om et vigtigt kapitel i vores historie. Bunkeren er enestående bygningskultur, der rummer en samfundsfortælling om Den Kolde Krig, som ikke er formidlet før. Projektet giver adgang til det oprindelige anlæg og bygger til med respekt for stedet og med den gode formidling i centrum. Det nye museum vil gøre historien levende og give nye stærke oplevelser til både voksne og børn,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Foreningen Realdania.

Læs mere om det nye koldkrigsmuseum