Føtexhus

Standing out as an attractive part of the city

Location
Vejle, Denmark
Developer
Salling Group
Size
7,200 m2
Acquisition
Private assignment in 2018
Status
In progress
Architect
AART
Engineer
Ingeniør’ne
Contractor
Raundahl & Moesby
Fotexhus Rendering

Føtexhus breathes new life into a prominent but neglected area by Vejle Harbour. The area, which is today characterised by dilapidated buildings, will see the construction of a six-storey building containing a mix of dwellings and shops, reinvigorating the area and turning it into an attractive part of the city.

The vision behind Føtexhus is as simple as it is ambitious: To revitalise one of the city’s most striking properties. Owing to its location in the transitional area between the city centre and harbour, the area holds unique opportunities to create a building that speaks to people and gives something back to the city. Those opportunities are what have shaped Føtexhus, which is designed for cultivating the life and sense of community in the city with its mix of dwellings and shops.

The project is based on a single main concept where structural, composite elements come together to create a flexible “housing and shop typology”. At the street level, the shops will face out towards the city to create life in and around the building. This not only results in good growth opportunities for the shops but also the city more generally as people flow through the area, owing not least to the Market Square (Markedspladsen), which will cut across the building from Føtex’ parking area through to the inner courtyard and further down to the Harbour Park. On the upper floors, the dwellings provide space for private life. Rising above the noise and eyes of passers-by, young people and the elderly as well as singles and families have the opportunity of living in bright dwellings with common roof gardens facing out to the water and forest.

Architecturally, Føtexhus is adapted to the surrounding city’s character and qualities, from the small homes to the larger residential blocks. The end result is a terraced structure culminating in a six-storey corner building at the intersection of Windfeld-Hansens Gade and Holmen. The structure not only adapts to its surrounding context but also creates optimal natural lighting and views for the residences. The building’s facades also feature nuances with small protrusions and integrated French balconies. Collectively, these features give the building a varying composition in terms of form, scale and materials, thereby breathing life and dynamism into the cityscape.

Want to know more?

  • Jesper Hallstrøm Eriksen
    Head of Brand and Communications
    Aarhus
    jhe@aart.dk
    +45 41 96 35 26