Vandkulturhuset

Forslaget til Vandkulturhuset åbner for nye perspektiver på at skabe et vartegn med international klasse og folkelig appel  et vartegn, der spiller smukt sammen med ikoniske naboer som Operaen og Skuespilhuset og rummer potentialet til at blive et nyt samlingspunkt for både borgere og besøgende i København.
 
Den drivende vision for forslaget har været at udvikle København som en moderne, kulturbærende by med et sundt og mangfoldigt byliv. Forslaget forholder sig derfor dels til det omkringliggende bymiljø, som afkræver arkitektur af internationalt format, og dels til dansk vandkultur, som forslaget indskriver i sin fortælling.
 
Dansk vandkultur er regnens rislen og et hav af vandpytter, det er havet med bølgebrus og skumsprøjt, og det er havneområder med liv og aktivitet. Vandhusets motiv bliver derfor "Skyen", som svæver over en fuldt åben stueetage, hvor den slipper sin nedbør i vandrutsjebaner og skærmende vandgardiner over et bassinområde, som synes at flyde over og løbe helt ud i havet. Skyen bliver på den måde et rumdefinerende element, som højner brugernes oplevelse af at interagere med naturen og det danske vejr.
 
Inde i skyen findes flere plateauer med både trænings- og forretningslokaler, aktivitets- og eventområder samt rekreative arealer med plads til velvære, hvor besøgende kan finde ro i den uovertrufne udsigt til Skuespilhuset og hovedstaden. Andre steder hives det bagvedliggende gårdmiljø ind i bygningen med grønne områder og beplantning. Bygningen skaber på den måde en harmonisk relation mellem vand, fauna og by.
 
Udendørs inviterer de mange bassiner til sommer- og vinterbadning, mens et stort vandspejl reflekterer bygningen og fremhæver dens maritime tilhørsforhold. Arkitekturens evne til at ophæve skellet mellem inde og ude fremhæver på smuk vis årstiderns skiften. Dermed udleves potentialet for at inspirere et bredt publikum til at gøre brug af de mange muligheder, som Vandkulturhuset skaber, mens Papirøen indskrives som et folkeligt omdrejningspunkt for livet i København.

Der er tale om et yderst professionelt forslag. Dommerkomitéen vurderer, at der er mange kvaliteter i projektets designdogmer.
Uddrag fra dommerbetænkning