Pop-up togvogne

Pop-up togvognene i Aarhus viser, hvordan midlertidig arkitektur kan give byer kreativ kant og fornyet liv, hvor der ellers bare står tomme byggegrunde. 
 
Med ambitionen om at give fornyet liv til et øde industriområde i udkanten af ​​Århus midtby blotlagde vi en gammel jernbane og designede flere pop-up togvogne. I 2017 dannede de ramme om en bred vifte af aktiviteter – fra et etværelseshotel til et offentligt drivhus, butikker for livsstilsmærker og valglokaler for det kommende lokalvalg.
 
Som flere større byer vokser Aarhus nemlig markant,og med den stigende urbanisering følger, at tidligere industriområder omdannes til boligområder. Ofte går der dog lang tid, fra de politiske beslutninger træffes, til de føres ud i livet – så hvorfor ikke bruge denne periode produktivt og få det bedste af områderne, inden de bliver omdannet?
 
I samarbejde med den lokale, nonprofit organisation Givisme gjorde vi netop det. Sammen tog vi et kreativt greb om industriområdet, der i fremtiden skal omdannes til boligområde, men indtil da ligger øde. Og ved at designe flere forskellige pop-up togvogne har vi vist, hvordan midlertidig arkitektur kan åbne for nye perspektiver på en lokalbaseret og borgerinvolverende byudvikling.

Vi har designet togvognene, men borgere fra hele byen har hjulpet med at bygge dem. Borgere på tværs af alder og social baggrund har arbejdet sammen og gjort byggeprocessen til et fællesskabende element.
Anders Strange / Partner i AART architects