Pionermuseet

Med idéprojektet nytænkes Esbjerg Museum ved at gribe tilbage og genopdage Esbjergs unikke historie som pionerby. Fremtidens museum får derfor navnet ’Pionermuseet’ og kommer til at indeholde kulturhistoriske temaer fra den moderne by med temaerne Pionerbyen Esbjerg, Esbjerg Future Lab, Esbjerg før Esbjerg og besættelsestid med arkiv, udstilling og læringscenter for Holocaust.
 
Formålet med idéprojektet er at revitalisere Esbjerg Museum, så museet bliver et moderne kultur- og læringscenter, der åbner for nye perspektiver på Esbjergs historie og appellerer til nye grupper af besøgende. Ambitionen er at redefinere museets rolle og profil i byen ved at gøre dets arkitektur, indretning og udstillinger inspirerende og vedkommende for både børn, unge og voksne.
 
Der er lagt vægt på, at museet skal tale til både sanser og følelser. Nye formidlingsformer skal for eksempel give de besøgende mulighed for at indleve sig i historien på nye måder. Det skal blandt andet ske via interaktive udstillinger, hvor de besøgende kan lege sig til viden om Esbjergs historie, mens en ny interaktiv facade skal profilere museet som en moderne og markant kulturinstitution i bybilledet.