Kulturværftet

Med mere end 700.000 besøgende om året er Kulturværftet en folkelig succes. Ikke alene har det revitaliseret Helsingørs havnefront. Det har også skabt nye muligheder for udviklingen af Helsingør som en moderne, kulturbærende by.
  
Som omdrejningspunkt for Kulturhavn Kronborg har Kulturværftet skabt et nyt samlingssted for borgere og besøgende og sat Helsingør på det kulturelle verdenskort – udråbt af New York Times som et af verdens mest seværdige steder. Det er blandt Danmarks mest omtalte kulturhuse og har tiltrukket store kulturbegivenheder som Kronprinseparrets Priser og verdens største designpris, Index Award. Læg dertil, at det rummer et af Danmarks mest benyttede biblioteker. Et bibliotek, der som et af blot to biblioteker i Europa har modtaget betegnelsen 'exceptionel' – den fornemste vurdering og anbefaling af Library Ranking Europe.
  
Alt dette er blevet muligt ved at omdanne byens historiske skibsværft til et kulturhus med café, bibliotek, udstillingsrum, koncertsale og meget mere. Et kulturhus, der på skuldrene af fortiden sætter kursen for udviklingen af Helsingør fra industriby til kulturby – i hjertet af Danmarks måske mest historiske havn med udsigt til Kronborg og Øresund. Kulturværftet forener havnens værftshistoriske ånd med moderne kulturoplevelser, hvor besøgende kan opleve historiens vingesus i mødet mellem fortid og nutid.
 
Med en ny glasarkade fremstår Kulturværftet som et ikonisk, inviterende kulturhus, hvor arkaden omslutter de gamle værftsbygninger og forbinder de mange kulturtilbud. Med sine sejlinspirerede, krystallinske former føjer arkaden en moderne kant og karakter til Kulturværftet, samtidig med at reflektere den historiske havn. De varierende former giver konstant anledning til nye indramninger af udsigten til Kronborg og Øresund, som på den måde bliver husets visuelle og historiske sigtepunkt. Mod syd er arkaden endvidere beklædt med perforerede tyndplader for at skabe et kulturhus tilpasset det lokale klima.

Det er i den grad gået den rigtige vej. Strategien har været, at folk skulle holde op med kun at tænke på København, men tog os med i overvejelserne. Nu ved folk godt, at vi er her.
Michael Foch / Leder af Kulturværftet