Komforthuset

Komforthuset løfter bæredygtigt enfamiliehusbyggeri ud af de traditionelle rammer og viser, at omtanke i relation til energioptimering kan bane vej for både nærværende og inspirerende arkitektur. Med sit markantw knæk, varierende taghældninger og integrerede carport fremstår huset således som en samlet, skulpturel bygningskrop.
 
Arkitekturen er inspirert af omgivelserne, og der er lagt stor vægt på at trække naturen ind i huset for at udnytte og skabe et tæt samspil med de naturskønne omgivelser i Vejle Ådal. Der er for eksempel direkte udgang til de grønne udearealer fra multirummet i stueplanet, samtidig med at det store køkkenalrum er hævet over terræn for at skabe fuldt overblik over landskabet.
 
Huset er disponeret med ekstra plads til samvær og har store, åbne fællesrum mod syd for at udnytte eftermiddags- og aftensolen, mens de mere private rum er placeret mod nord. Køkkenalrummet og de primære opholdsarealer er placeret på 1. sal for at udnytte udsigten og dagslyset optimalt. Store glaspartier mod syd og sydvest tilbyder en panoramisk udsigt fra køkkenalrummet, hvorfra der også er udgang til en vestvendt altan.
 
Ekstra isolering, energibesparende vinduer, stor tæthed i konstruktionerne og et effektivt varmegenvindings- og ventilationsanlæg sørger ikke alene for et minimalt energiforbrug, men også et sundt indeklima. Det bæredygtige fokus kommer også til udtryk i materialer og konstruktioner. Der er for eksempel anvendt massive træelementer til vægge, etageadskillelse og tagkonstruktion, mens facaden er beklædt med nordisk fyrtræ.

Komforthuset er et eksempel på en moderne villa, som med et enkelt greb viser en smuk og harmonisk fortolkning af parcelhuset. Samspillet mellem taget og facaderne med de skæve vinkler giver et varieret, arkitektonisk udtryk.
Vejle Byråd / Vejle Prisen 2009