Bolig for Livet

Bolig for Livet er opført som verdens første Active House. Det er et hus, hvor energimåleren løber baglæns, og energi, miljø og indeklima supplerer hindanden for at give de bedste betingelser for både miljø og mennesker. 
 
Solfangere, solceller, varmepumper og flere innovative løsninger bidrager til, at huset producerer mere energi, end det forbruger. Med et forventet energioverskud på 9 kWh/m2/år tager det huset 35 år at producere samme mængde energi, som blev brugt til at producere dets byggematerialer. Bolig for Liver er således designet til at give mere til miljøet, end det tager.
 
Huset er bygget på massive trækonstruktioner, og dets facade er beklædt med naturskiffer, mens gulvklinkerne består af mosaikker af genbrugsglas, og vinduerne anvender energibesparende glasteknologi. Dertil kommer, at vinduesarealet udgør 40 procent af husets grundareal, hvilket er det dobbelte areal i forhold til et traditionelt enfamiliehus.
 
Huset reducerer på den måde ikke alene energiforbruget. Det forbedrer også indeklimaet og øger brugernes velvære. Lys og ventilation er nemlig nøglefaktorer, når det gælder komfort og sundhed. Derfor udnytter huset dagslyset fuldt ud, ligesom der er integrerede sensorer, der måler varmen, luftfugtigheden og CO2 i alle rum. Facaden er derudover automatisk og tilpasser sig årstiden og trækker frisk luft ind i huset.

Udviklingen inden for lavenergihuse er nået langt med Bolig for Livet. Huset er flot gennemført i designet og giver inspiration til både nybyggede huse og til boliger, der står foran renovering.
Erik Rimmer / Chefredaktør på Bo Bedre