Aarhus Hovedbanegård

Vinderforslaget åbner for nye perspektiver på at skabe et intenst og inspirerende trafikknudepunkt, der giver rum for det flow og de følelser, der knytter sig til en af Danmarks største banegårde – samtidig med at klargøre banegården til elektrificeringen af de danske jernbaner.
 
Med vinderforslaget belyses muligheden for at klargøre banegården til elektrificeringen af de danske jernbaner – en elektrificering, som stiller nye krav til det eksisterende byggeri i forhold til at skabe den nødvendige frihøjde til det fremtidige kørestrømsanlæg. Derudover belyses muligheden for at udvide med et nyt spor og forbedre flowet af mennesker i og omkring banegården.
 
For Aarhus Hovedbanegård er et af Danmarks mest fortættede trafikknudepunkter – med mere end 8 millioner rejsende og 10 millioner handlende, som hvert år bevæger sig gennem banegården til og fra indkøbscentret Bruuns Galleri. Det stiller store krav til udformningen af banegården, hvor fokus skal være på det hurtige skift, samtidig med at den skal fortælle historien om Aarhus som en åben og levende by. Vinderforslaget viser derfor, hvordan det er muligt at åbne vandrehallen visuelt mod perronerne, give udsigten tilbage til Bruuns Bro og lade flowet definere både vandrehallen og broens form.

En konsekvent brug af portmotivet giver en klar sammenhæng og overbevisende visuel åbning som ankomst til byen. Med fokus på det hurtige skift er der samtidig skabt et logisk flow, hvor passagererne let finder vej såvel gennem vandrehallen som fra Bruuns Bro til perronerne.
Uddrag fra dommerbetænkning