House of the Future Berlin / Germany
Show more images

House of the Future

House of the Future frames a unique setting for the communication of science and technology in the heart of Berlin.

Based on the German Federal Ministry of Education and Research’s visions to create a state-of-the-art venue for science and technology, the House of the Future (in German, Haus der Zukunft) is designed as an architectural landmark by transforming parametric design into an organic idiom, which gives the building a strong humane and technological expression.
 
House of the Future is designed without any explicit orientation by which it interacts 360° with the surroundings. In this way, the building is designed as an urban hinge as it by its organic shape creates a dynamic flow which interlink the new Ministry building, the new office block at Humboldthafen, the river Spree and the central railway station.
 
The building opens towards south, where the facade’s elegantly sweeping bands create a transparent relief effect which enhances the beautiful view and exposes the building’s exhibitions and social activities towards the Spree and the Chancellor's Office. In addition, the relief effect creates a varying inflow of daylight during the day, enhancing the visitors’ well-being and experience of the building.
 
The interior of the House of the Future is characterised by open, vibrant spaces in order to reflect the blooming creativity of science and innovation. The open interior bring the building closer together and is designed as the building’s social focal point where flexible lounge areas frame casual gathering points and offer captivating views towards the Spree, the Chancellor's Office and the city centre.