AART architects vinner konkurransen om Gamle Bergen Museum

01.02.2017 / På 1800-tallet var Bergen den største trebyen i Europa, hvor husene i tre dannet rammen rundt travle torg og gater. Det historiske bymiljøet kan gjenoppleves på Gamle Bergen Museum, som nå får et dansk anstrøk. Med SLA og Norconsult som underrådgivere har AART architects nemlig vunnet prosjektkonkurransen om å forene og formidle friluftsmuseets fortelling i en ny publikumsbygning.
 
«Den nye publikumsbygning tar ikke bare formen sin fra de gamle trehusene. Den trekker også det historiske bymiljøet inn i foajeen og innrammer utsikten mot friluftsmuseet. Den vender seg innover og utover på én og samme tid. Alt sammen med fokus på å gi de besøkende en forsmak på den opplevelsen som venter», forteller Thomas Pedersen, leder av AART architects’ norske avdeling.
 
Publikumsbygningen fortolker det historiske bymiljøet ved å fremstå som tre forbundne, men forskjøvne saltakshus i tre. Samtidig som bygningen er tro mot byens kulturarv føyer den til en ny dimensjon i museumsopplevelsen og skaper en indre, romlig sammenheng. En sammenheng som understøttes av en sentralt plassert amfitrapp som inviterer til opphold og åpner utstillingsrommene på tvers av etasjene.