Svaneparken

Svaneparken was built in 1920 as a hospital and housed until the 1980s an asylum for mentally ill patients. After an extensive renovation and rebuilding the old hospital has been transformed into a modern day-care centre with five integrated day-care centres, where specially designed fixtures create a colorful and playful environment. The exterior has been renovated with respect to the building's history, while the interior has been redesigned in the desire to create an exciting environment and a strong sense of community among the five day-care centres. A two-storey communal room is situated at the heart of the building, and by implementing glass panels in varying sizes and shapes the room creates visual contact between the day-care centres and allows the 250 children to play and form friendships between the day-care centres.
 
All the fixtures are specially designed based on the building structure and the latest research in pedagogy. The specially designed fixtures challenge the traditional approach to the design of day-care centres, as the fixtures merge with the building and create a colorful and playful landscape of niches, plateaus, caves and sliding furniture, where only the children's imagination sets the limits. The playful environment extends to the outdoor areas, which provide the setting for a wide range of activities. The design of the park shows respect for the historical qualities and scenic surroundings, and just like the interior, the park is built around a common zone with the possibility of joint activities, e.g. an orchard or an amphitheater. The common zone is surrounded by five separate gardens which form a private zone for each of the five day-care centres and allow the children to retreat and find peace of mind, whether they play inside or outside.