Multistorey car park

The new multistorey car park is located next to the future emergency department at the New University Hospital in Aarhus. It includes 700 parking spaces for patients and their families; additionally, on the roof, it has a heliport, so that patients arriving by helicopter can be transported directly to the emergency department. In the winning building design, we have placed an emphasis on providing the setting for a safe and distinctive parking environment. For instance, our design includes introducing a one-way traffic system in the car park, with space for a pedestrian zone on each side of the one-way traffic lane. In addition, our design incorporates broad ramps to increase the safety, overview and maneuvering possibilities.
 
Daylight, visibility and interaction with the surroundings have also been essential design parameters. With its rational building structure, the new car park will adapt to the hospital in both form and facade. For instance, the base of bricks will be closely aligned with the hospital, while the upper floors will be covered with slats of bright, anodized aluminium sheets. The angle of the slats vary concurrently with the facade structure in order to create a dynamic expression, which leads the eye naturally towards the entrance to the car park. The dynamic expression is further accentuated by the window sections that contribute to the experience of a bright and welcoming car park.